Regija
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Među virovitičkim gimnazijalcima manje pušenja, više alkohola i droge
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
VIROVITICA - Obilježavajući Mjesec borbe protiv ovisnosti, u virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića nedavno su na sjednici Nastavničkog vijeća psiholozi Siniša Brlas i Sanja Lješčak predstavili rezultate istraživanja o ovisničkim ponašanjima učenika te škole. Istraživanje je osmislio profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a. Podaci o pijenju alkohola, pušenju i zloupotrebi droga prikupljeni su u tri navrata, 1983., 1988. i 2023. godine, a korišten je isti obrazac.

Ukupno je istraživanjima obuhvaćeno 1694 učenika oba spola od 1. do 3. razreda. Rezultati analize pokazuju kako u pijenju alkohola između 33 posto učenika 1983. i njih 27 posto 1988. godine nema statistički značajne razlike, dok 2023. učenici statistički značajno više piju (66 %) u odnosu na prethodna istraživanja. Drogu je i 1983. i 1988. godine zloupotrijebilo 4 posto učenika, a 2023. godine njih 9 posto, i to je povećanje statistički značajno. U 1983. godini pušilo je 29 posto učenika, 1988. godine njih 18 posto, što je statistički značajno manje, a 2023. godine njih 14 posto, što nije statistički značajno smanjenje u odnosu na 1988. godinu. Također je uočen novi trend zloupotrebe, a to je "pušenje" (zapravo inhaliranje) e-cigareta koje je 2023. godine upotrebljavalo 15 posto učenika, njih više nego što ih puši klasične cigarete.

Prema riječima prof. Siniše Brlasa, rezultati upućuju na trendove u ovisničkom ponašanju mladih: s godinama sve manje puše, ali sve više piju alkohol i zloupotrebljavaju droge.

– Njihovi su obrasci ponašanja odraz generacijskih promjena, a ponašanja su posljedica i dostupnosti pojedinih sredstava ovisnosti: u današnje je vrijeme droga mladima dostupnija, pušenje je za maloljetnike postalo proskribirano (kupnja cigareta zabranjena pa se okreću e-cigaretama do kojih vjerojatno lakše mogu doći), dok je alkohol gotovo legalno sredstvo ovisnosti nedovoljno socijalno nepoželjno i s anksiolitičkim djelovanjem koje generira nove obrasce pijenja (binge drinking ili ekscesivno pijenje) - rekao je prof Brlas. P. Žarković
Možda ste propustili...

TIJEKOM ZIMSKIH PRAZNIKA U SŠ MARKA MARULIĆA U SLATINI

Pripreme za maturu i dvije radionice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

2

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera

3

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će
uklonjene na tri lokacije