Osijek
URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKI NATJEČAJ

Traže se ideje za novi život OLT-a
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Grad Osijek je raspisao, a Društvo arhitekata grada Osijeka organizira i provodi natječaj za odabir rješenja za izradu urbanističkog plana uređenja prostora bivše ljevaonice - OLT-a.

Ciljevi su traženje rješenja za urbanu obnovu i uređenje bivšeg industrijskog kompleksa, a danas zapuštenog središnjeg dijela grada, koji će svojim stambenim, poslovnim, javnim i ostalim funkcijama pridonijeti urbanom povezivanju središta Osijeka. Između ostalog, u natječajnom zadatku potrebno je planirati i pješačke komunikacije koje povezuju Sveučilišni kampus na istoku i Vijenac Ivana Meštrovića na zapadu te, zanimljivo, afirmirati korištenje željezničkim prometom i mogućnost integracije s javnim gradskim prijevozom.

Jedan od ciljeva je i očuvanje industrijske baštine tako da se pokušaju pronaći kreativni načini za prenamjenu starih industrijskih zgrada kako bi zadržale svoj identitet i vrijednost. Potrebno je i potaknuti multifunkcionalnost unutar prostora bivše ljevaonice, uključujući stambene, poslovne, javne i društvene namjene.

Određen je nagradni fond u ukupnom iznosu od 42.500 eura (neto), pri čemu je prva (od ukupno pet) nagrada u iznosu od 17 tisuća eura.

Rok predaje natječajnih radova je 1. ožujka iduće godine. D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana