Osijek
OBLJETNICE VOJNE POLICIJE

Ponosni na svoj ratni put
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
- Prisjećamo se poginulih i preminulih te dana ponosa i slave - rekao je Modrić

Polaganjem vijenaca ispred spomenika 68. bojni Vojne policije u kampusu za sve poginule i preminule pripadnike u četvrtak je počelo obilježavanje 32. obljetnice 68. BVP-a. Vijence su položili predsjednik Udruge veterana vojne policije OBŽ-a Stipe Modrić, dopredsjednik Josip Šeri sa suradnicima i pripadnicima Bojne, članovi obitelji poginulih i nestaih, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, Ante Blažević, predsjednik KUBIS-a, Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka, Dubravko Pancić, predsjednik Udruge 106. brigade, i predstavnici drugih udruga iz Domovinskog rata te Ministarstva branitelja.Obilježavanje 32. obljetnice 68. bojne Vojne policije i 10. obljetnice rada Udruge veterana Vojne policije Osječko-baranjske županije nastavilo se svečanom akademijom u Centru za kulturu Čepin, čiji je ravnatelj Željko Mamić pozdravio uzvanike, a svečanost su nastupom uljepšala djeca iz Tamburaške sekcije OŠ Miroslava Krleže Čepin.

Stipe Modrić podsjetio je na hrabri ratni put pripadnika 68. bojne VP-a Osijek, koja je dala velik doprinos u obrani na ratištima u Domovinskom ratu.


- U godini obilježavanja brojnih jubileja i ustrojavanja postrojbi Zbora narodne garde i Hrvatske vojske svoje obljetnice prigodno, skromno i dostojanstveno obilježavamo i prisjećamo se dana ponosa i slave - kazao je Modrić iz postrojbe koja je odlukom ministra obrane Gojka Šuška 7. prosinca 1991. formirana kao 68. bataljun VP-a sa sjedištem u Osijeku. Postrojba je obavljala vojnopolicijske zadaće u zoni odgovornosti koja je obuhvaćala pet slavonskih županija, a tijekom Domovinskog rata pripadnici postrojbe sudjelovali su u brojnim akcijama i operacijama, kako na slavonskom i posavskom ratištu tako i na južnom bojištu - od Zadra do Dubrovnika - te u obrambenim operacijama Zid i Feniks, kao i vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Udruga je dodijelila i plakete ministru obrane Ivanu Anušiću, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Osječko-baranjskoj županiji, Pukovniji Vojne policije, Gradu Osijeku, općinama Čepin i Darda, tvrtkama Baustoff+Metall Hrvatska d.o.o., Vodovodu Osijek, Unikomu Osijek, Komunalcu Čepin, Agro-Čepinu, PZVS-u AgroVladislavci, NE-OVISNOSTI, Tiskari Holeš, Udruzi Specijalne jedinice Orao Osijek, bivšim zapovjednicima 68. bojne VP-a Dragi Maksimoviću i Vladimiru Buriću te Dušanu Rašiću, predstavniku Udruge za Grad Osijek.

Nakon akademije prikazana je i zanimljiva metodsko-pokazna vježba pripadnika Pukovnije Vojne policije sa psima, a građanni su mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor Pripadnika Pukovnije Vojne policije na trgu ispred Kulturnog centra Čepin.

Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana