Kultura
"PITA MOJA MAMA IMATE LI JEDNO JAJE"

Tisje Kljaković Braić predstavila prvu autorsku slikovnicu
Objavljeno 8. prosinca, 2023.

Prva autorska slikovnica "Pita moja mama imate li jedno jaje" ilustratorice Tisje Kljaković Braić, u kojoj glavnu ulogu ima njezina kći Nastja, koja dolazi u kontakt sa susjedima - životinjama, predstavljena je u Kaptol Boutique Cinema.Mala Nastja znatiželjna je djevojčica koja neprestano upada u razne avanture. Ostali likovi iz slikovnice su životinje, a roditelji su prikazani kao u "Tomu i Jerryju" - vide im se samo noge. Autorica je kazala da i u stvarnome životu Nastja "često dolazi u kontakt sa susjedstvom", pa tako i sa susjedom koja živi ispod njih, koja je u slikovnici predstavljena, imenom i crtežom, kao gospođa Čagalj, u priči "Novi susid Jole".

- Mojoj susjedi Čagalj stalno nešto smeta. Već 40 godina živi ispod mene. Temelj za ovu priču je kad su djeca u mome stanu vozila trokolicu, pa joj se luster tresao. Kad ode na Brač brat masline, kod mene je tulum - ispričala je autorica, dodavši da "svi događaji u slikovnici imaju uporište u istini, ali je ostatak izmaštan". Rekla je kako danas svi pišu slikovnice, pa je i ona to planirala posljednjih nekoliko godina, s pretpostavkom da je to nešto "strašno jednostavno", no baš i nije bilo tako, niti je ona bila u tom duhu.

- Okidač za stvaranje slikovnice bio je "ekokupus" koji je donio moj svekar i iz kojega su izišli puževi i uholaže. Napisala sam prvu priču na temelju te uholaže - kazala je referirajući se na priču "Laž iz kupusa".

Kljaković Braić, koja je završila Umjetničku akademiju u Splitu, kazala je da nastoji uloviti dječji način razmišljanja, neukalupljen.

- Jedno moje dijete bilo je strašno talentirano za crtanje dok nije počelo ići u školu. Ja sam nakon likovne akademije nastojala zaboraviti sve što sam naučila. Nisam htjela još jednu priču u stilu "ježić je gledao kroz prozor", "sunašce", nešto slatko što podilazi djeci - objasnila je.

Dodala je kako su je na akademiji učili da je sve što je mučno i teško dobro, a da je duhovito manje dobro.

- Trebalo mi je dosta godina da si dopustim duhovitost. Lakše je ići kroz život s humorom i nešto što te pogodi gledati kroz zezanciju. Sitnice stavljam na pijedestal, one su mi najvažnije - zaključila je.

Tisja Kljaković Braić rođena je 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn, a diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi i četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autorica je knjiga “U malu je uša đava”, “Oni” i “Oni 2”. Priče iz slikovnice na promociji je čitao glumac Vedran Mlikota. H
Glavnu ulogu ima njezina kći Nastja, koja dolazi u kontakt sa susjedima - životinjama