Crna kronika
PET HRVATA I DVA TURČINA U USKOKOVU SPISU

Optuženo sedam krijumčara migranata
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv pet hrvatskih i dva turska državljanina kojom ih tereti da su od kolovoza 2022. do 15. lipnja ove godine iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca. Tužiteljstvo je izvijestilo da su optužnicom obuhvaćeni hrvatski državljani u dobi od 52, 23, 19, 22 i 45 godina te turski državljani starosti 39 i 46 godina.

Uskok je precizirao da 52-godišnjaka tereti da je u Hrvatskoj i BiH povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i zasad nepoznatu osobu iz BiH radi stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranim nedopuštenim prevođenjem većeg broja stranih državljana iz BiH u Hrvatsku izvan obilježenih graničnih prijelaza te njihovim daljnjim organiziranim transferom do dogovorenih odredišta na području drugih država članica EU-a.

Prema Uskoku, dogovarana novčana naknada bila je od 1500 do 4500 eura po odrasloj osobi, za djecu je iznos naknade bio upola manji, a stranci su prebacivani u Hrvatsku izvan obilježenih graničnih prijelaza na području Karlovačke i Ličko-senjske županije. Uskok ističe da se 52-godišnjak okoristio za najmanje 169.350 eura, 23-godišnjak za 6500 eura, 19-godišnjak za 1700 eura, 22-godišnjak za 800 eura, 45-godišnjak za 100 eura, 39-godišnjak za 500 eura, a 46-godišnjak za zasad neutvrđeni iznos. U optužnici je predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika, a zagrebački Županijski sud, na prijedlog Uskoka, odredio je istražni zatvor protiv jednog okrivljenika te ga je u odnosu prema dvojici okrivljenika produljio.

Kako doznajemo, policija i odvjetništvo istražuju još nekoliko grupa krijumčara migranata koji svakodnevno prelaze granicu, bilo preko rijeke Save ili pak preko takozvanog zelenog pojasa na područuju Karlovačke i Ličko-senjske županije. Riječ je o uskom hrvatskom tlu, a blizina Slovenije je samo nekoliko desetaka kilometara. Dosta migranata zatečeno je posljednjih mjeseci i na području Slunja, s time da je njihov priljev u posljednje vrijeme smanjen. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZLOČIN U ZAGREBU

Nožem ubio oca, na psihijatriji je

2

DIJETE U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI

U Solinu teško opečena dvogodišnja djevojčica

3

SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima