Regija
POVIJESNO ISTRAŽIVANJE NASELJA

Općina Viljevo dobit će svoju monografiju
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
KAPELNANa inicijativu predsjednika Udruge "Borislav" iz Kapelne Alena Tibinca i načelnika Općine Viljevo Dominika Kneževića održan je prvi, vrlo uspješan sastanak u vezi sa sveobuhvatnim povijesnim istraživanjem naselja na području Općine Viljevo. U projekt bi bili uključeni Hrvatsko etnološko društvo i Muzej Slavonije Osijek. ‘‘Projekt bi trebao biti podijeljen u tri faze. Prva bi bila grupno kazivanje, a druga pojedinačni kontakti s kazivačima. Treća faza uključila bi prikupljanje svih ostalih dostupnih materijala iz svih etnoloških i povijesnih područja, kao što su pjesme, plesovi, običaji prilikom radova i vjerskih blagdana, priče, bajke, legende te istraživanje stanovništva kroz crkvene knjige, dostupne stare fotografije i slično‘‘, rekao je Alen Tibinac. Načelnik Knežević upozorio je kako bi u projekt trebalo krenuti što ranije budući da je živih kazivača sve manje te obećao financijsku pomoć Općine. Napomenuo je kako se za takav projekt može aplicirati i na fondove EU-a. Kustosica Muzeja Slavonije Osijek Tünde Šipoš-Živić smatra da bi, uz studente Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba, zbog opsežnosti posla na projektu trebali sudjelovati i volonteri. ‘‘Riječ je o opsežnom poslu koji bi mogao trajati i više godina‘‘, rekla je Tünde Šipoš-Živić.

Krajnji je cilj povijesnog istraživanja monografija Općine Viljevo koja bi sadržavala informacije vezane uz povijest, kulturno-povijesne, gospodarske, prosvjetne, sportske, demografske i druge informacije. Monografija bi bila važna ne samo za valorizaciju etnološke i kulturne baštine nego i kao podloga za turističke projekte.

Inače, kapelačka Udruga "Borislav" utemeljena je 2012. u svrhu očuvanja kulturnih spomenika i zaštite okoliša. Udruga brine o okolišu crkve Svete Trojice i starom groblju u Kapelni, a uredila je i vrt područne škole u kojem je posađeno ukrasno i začinsko bilje. Sudjelovala je više puta u organizaciji Susreta Kapelčana koji okuplja iseljene mještane. Realizirala projekt Revitalizacija fazanske populacije kojim su sredstvima OBŽ-a nabavljene odrasle jedinke fazanske divljači te su puštene po remizama na području Općine Viljevo, kao i projekt Poribljavanje kanala Konopljište šaranom. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade

3

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16