Novosti
IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA

Plenković: Osnažili smo županije
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković na izbornoj je skupštini Hrvatske zajednice županija ocijenio uspješnim ostvareno partnerstvo s Vladom, te posebno istaknuo dosad provedenu funkcionalnu i financijsku decentralizaciju u upravljanju Hrvatskom. "Kada smo 2019. integrirali urede državne uprave sa županijama, osnažili smo hrvatske županije - ne samo po broju ljudi nego i po nadležnostima u županijskim domenama time što smo proveli niz sektorskih zakona", kazao je premijer. Posebno je naglasio donošenje novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave 2017. ocijenivši ga ključnim u ostvarivanju većih prihoda lokalne samouprave. "Imam šansu i sreću da non-stop obilazim Hrvatsku. Kada pitam kakvi su bili prihodi tada i sada, još nigdje nisam vidio da je nekome gore", rekao je. Ocijenio je i kako se u konceptu fiskalne decentralizacije otišlo jako daleko, te je donošenjem nove zakonske regulative jedinica naglašen aspekt lokalne fiskalne autonomije i donošenje odluka koje su, naglasio je, itekako na korist građana. "Podatci Ministarstva financija govore da su prihodi od poreza na dohodak, u usporedbi 2023. i 2022., otprilike između 20 i 25 posto viši nego što su bili 2022.", kazao je Plenković. Zaključio je i kako su financijsku decentralizaciju neki iskoristili, a neki nisu. No to je, ističe, bila politička poruka Vlade da daje više fiskalne lokalne autonomije, te da je sada atraktivnost pojedine sredine stavljena u fokus, što se i na Zapadu, jako dobro prati. "Mislim da smo u potpunosti učinili napore koji su u samoj biti postojanja Ministarstva regionalnog razvoja", kaže premijer.

Na izbornoj skupštini Hrvatske zajednice županija potvrđeni su mandati dosadašnjem predsjedniku i potpredsjedniku, Danijelu Marušiću i Darku Korenu. H
UKLJUČENI U SVE VAŽNE PROGRAME
Hrvatska zajednica županija uključena je u sve važne programe, radne skupine i odbore koji se bave pitanjima što utječu na razvoj područne (regionalne) samouprave, u čemu surađuje s hrvatskim i europskim institucijama. U njoj su organizirane radne skupine za pravna pitanja, gospodarstvo i regionalni razvoj, obrazovanje i kulturu, financije i proračun, zdravstvo i socijalnu skrb, poljoprivredu i ruralni razvoj, prijedlog izmjena Zakona o obrani od tuče te radne skupine za pomorsko dobro i za upravljanje rizicima.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana