Osijek
PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE S OSJEČKIM ČELNICIMA

Svjetska banka u Hrvatskoj fokusirana na održivi razvoj
Objavljeno 6. prosinca, 2023.

Nakon Zagreba, Rijeke i Splita direktor Svjetske banke za Hrvatsku Jehan Arulpragasam sa svojim timom posjetio je i Osijek, gdje se u utorak sastao s čelnicima Grada informirajući se o poduzetništvu na osječkom području, investicijama, rastu zapošljavanja, potrebama za radnom snagom, o javnim uslugama središnje i lokalne vlasti te njihovu financiranju.Naime, Svjetska banka priprema petogodišnju strategiju djelovanja u Hrvatskoj za razdoblje 2025. - 2030., čiji će temelj biti dijagnostičko izvješće s ciljem utvrđivanja ograničenja i prilika koje Hrvatska ima na putu prema održivom i inkluzivnom rastu.

- To će dijagnostičko izvješće biti temelj strategije za razdoblje od idućih pet godina, kojom Svjetska banka planira podupirati napore Hrvatske i hrvatske Vlade. O tom smo do sada razgovarali s vlastima Rijeke, Splita, Zagreba i predstavnicima središnje državne vlasti, akademske zajednice i civilnog društva, kako bismo bolje razumjeli izazove i situaciju u Hrvatskoj - kazao je Arulpragasam.

Tvrdi da je Svjetska banka u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, fokusirana na održivi razvoj, koji uključuje smanjenje siromaštva i razvoj inkluzivnog društva.

Arulpragasam podsjeća da je Svjetska banka u Hrvatskoj prisutna već 30 godina i da trenutačno rade na razvoju strategije, osiguravaju financiranje potreba središnje vlasti, ali i pružaju tehničku pomoć s krajnjim ciljem razvoja Hrvatske.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković ocijenila je razgovore konstruktivnim, kazavši da su teme bile izazovi u upravljanju gradom, fiskalna decentralizacija, poticanje poduzetništva, stvaranje nove radne snage, stipendiranje učenika i studenata te uključivanje svih ranjivih skupina u društvu.

- Svjetska banka pokazala je velik interes za investiciju američke tvrtke Jabil u poslovnoj zoni Nemetin, a dotaknuli smo se i proračuna Grada Osijeka za 2024. godinu, definiranom na razini 140 milijuna eura - kazala je Crnković najavljujući nastavak razgovora po radnim skupinama o temama fiskalne decentralizacije, upravljanja gradskom imovinom i privlačenju ulagača.

Također je za proljeće najavila novi sastanak s predstavnicima Svjetske banke o fiskalnoj decentralizaciji.

T. Prusina
Možda ste propustili...

NA RUŽAN PRIZOR UPOZORILI GRAĐANI

Divlje odlagalište u Našičkoj očišćeno

RADIONICE ZA OSNOVCE U DOMU TEHNIKE

Ferije sa STEM predznakom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage