Osijek
DAN OBRANE GRADA

Hrabri vitezovi Rosinjače
dali život za Osijek
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Marija Milas: Bol i tuga ne prestaju, ali istodobno osjećam i ponos što sam imala hrabro dijete

Ovaj mi je dan posebno težak, najteži u životu. Uvijek ujutro kada se probudim, u mislima mi je sin Davor, kako se spremao i kako smo se oprostili. Otišao je i više se nije vratio. A sjećanja su potpuno svježa, ne vjerujem da su protekle 32 godine. Ne mogu to osvijestiti, vrijeme prolazi, a bol i tuga ne prestaju, ali istodobno osjećam i ponos što sam imala takvo dijete - u suzama nam govori Marija Milas, majka najmlađeg poginulog branitelja u šumi Rosinjača, na obilježavanju Dana obrane grada Osijeka, obilježenog u utorak.U MO Sveti Rok, iz kojeg su branitelji dragovoljci pošli na bojišnicu u neravnopravnu borbu protiv napadača kod prigradske Tenje, kao i u ostalim naseljima južno od Osijeka, odane su počasti i komemorirane žrtve agresora, koji je 5. prosinca 1991. u jutarnjim satima krenuo na sam grad Osijek. Napad na Osijek je, prisjetio se predsjednik Veteranske udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske Dražen Jurmanović, tada maloljetni branitelj, započeo topničkom pripremom, zatim i tenkovsko-pješačkim napadom po cijeloj liniji obrane, odmah ujutro, u 5.30, 5. prosinca. Tajnik UHDDR-a Sveti Rok Osijek Goran Radičević također se prisjetio toga prosinačkog jutra.

Ispred spomen-obilježja vitezovima Rosinjače herojske su se pogibije prijatelja i suboraca prisjetili, uz obitelji poginulih, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici HV-a, MUP-a, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, branitelji iz mnogih krajeva Hrvatske i BiH te učenici i djelatnici Trgovačke i komercijalne škole koja nosi ime Davora Milasa.

Nakon pada Vukovara neprijatelj je krenuo na Osijek, da ga pod svaku cijenu osvoji, najjačim napadima na svim crtama obrane. Koristio se svim raspoloživim ubojitim sredstvima da slomi otpor branitelja. Uz goleme žrtve Osijek je ostao nepokoreni grad. Toga dana poginulo je 28 branitelja i četiri civila. Njih 16 položilo je u Rosinjači život za svoj grad i domovinu. Nikada se to neće zaboraviti. Hrvatski dragovoljci nisu uzeli oružje u ruke jer su bili uvježbani, nego iz čiste ljubavi prema svojoj domovini, da zaštite svoj grad, obitelj, žene i djecu.

Gradonačelnik Ivan Radić sa zamjenikom Draganom Vulinom i suradnicima zapalio je svijeću s posebnim pijetetom odajući počast 16-orici pripadnika 106. brigade. "Oduprli su se neprijatelju i tako spasili Osijek od ulaska u južni dio grada. Zbog njih je Osijek nepokoreni grad", istaknuo je Radić.

“Šesnaest hrabrih pripadnika 106. brigade pokazalo je nadljudsku hrabrost i požrtvovnost. Upravo zbog toga njihova djela ostaju trajan spomen svima nama", poručuje dožupan Josip Miletić.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

SUVENIR OPĆINE BILJE JE “PUN TRBUH”

U godinu optimistično, s puno stranaca, bez napornih komaraca

U POVODU SVJETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

SDP upozorava na socijalnu nepravdu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

UDRUŽENJE STANARA GRADA OSIJEKA BIRA NOVO RUKOVODSTVO

Izjasnite se o stanovanju u zgradama