Regija
GRADSKO VIJEĆE ODLUČUJE O POREZIMA

Porez na dohodak neće se povećavati
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
Vraća se porez na potrošnju u iznosu od tri posto, a porez na kuće za odmor ostat će 1,33 eura po četvornom metru
BELI MANASTIRZakonom o lokalnim porezima propisano je da jedinice lokalne samouprave svojim odlukama utvrđuju vrste, stope i visinu poreza koji im pripadaju. Važećom Odlukom o gradskim porezima Grada Belog Manastira dosad je kao gradski porez utvrđen samo porez na kuće za odmor, kao i prirez porezu na dohodak. No izmjenama i dopunama Zakona ukinut je prirez porezu na dohodak, ali je ostavljena mogućnost da gradovi i općine samostalno upravljaju visinom stope poreza na dohodak, čime je omogućeno da JLS-ovi djelomično zadrže visinu potrebnih prihoda za ostvarivanje svojih zadaća te da nadoknade dio prihoda. Stoga je gradski Upravni odjel za gospodarstvo, proračun, financije i društvene djelatnosti pripremio prijedlog potpuno nove Odluke o gradskim porezima, usklađene sa zakonskim izmjenama.- U razdoblju od 5. listopada do 4. studenoga provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Zaprimljen je samo prijedlog ponovnog uvođenja poreza na potrošnju kao gradski prihod sa svrhom da se djelomično nadomjesti negativna razlika u visini proračunskih prihoda Grada, a uzimajući pozitivne gospodarske trendove u RH - kažu u gradskoj upravi, navodeći kako je zapravo predloženo vraćanje odredbe o porezu na potrošnju kakva je bila propisana prije njezina ukidanja u listopadu 2021. zbog pandemije COVID-19. Gradskim je vijećnicima u paketu predloženo prihvaćanje odluke o dvama porezima - porezu na kuće za odmor i porezu na potrošnju.

- Odlukom se propisuje da se porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima plaća po stopi od 3 %. Nema promjena glede plaćanja poreza na kuće za odmor, koji iznosi 1,33 eura/m2 korisne površine - ističu.

Dakako, Odluka će na snagu stupiti ako prijedlog prihvate gradski vijećnici na današnjoj (srijeda) sjednici Gradskog vijeća. Većinu ruku "za" čeka i prijedlog Odluke o visini poreznih stopa poreza na dohodak.

- Grad Beli Manastir odlučio je kako ukidanje prireza neće nadoknaditi povećanjem porezne stope na dohodak te će niža stopa poreza iznositi 20 posto, a viša stopa poreza na dohodak bit će 25 posto. Svi napori koje ulažemo u proteklih šest godina idu u smjeru povećanja kvalitete života i prihoda naših građana te ćemo poreznu reformu iskoristi upravo u tom smjeru, da građani dobiju veću plaću. Osim toga, kako se na području Osječko-baranjske županije očekuju značajna ulaganja u gospodarske aktivnosti i dolazak novih ulagača, cijelim nizom mjera, pa tako i niskom stopom poreza na dohodak, nastojimo privući mlade obitelji i obitelji s višim platnim razredom u naš grad. Zato već šest godina ulažemo i u nove vrtiće, uređujemo škole, značajno je unaprijeđena prometna povezanost Belog Manastira s Osijekom, drugim dijelovima naše županije pa i cijelom Hrvatskom, a povećanje poslovne dinamike vidi se i u našoj Poslovnoj zoni - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.

Ivica Getto
Planirani porezni prihodi 2,4 milijuna eura
Na sjednici Gradskog vijeća govora će biti i o prijedlogu Odluke o proračunu i njegovu izvršenju za 2024. godinu s projekcijom za 2025. i 2026. Kako je istaknuto, porezni prihodi planirani su u visini od 2.385.000 eura u 2024. godini. U grupi su obuhvaćeni porez na dohodak, porez na promet nekretnina, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor. Porez na dohodak i porez na promet nekretnina planiran je u visini ostvarenih prihoda iz prethodnog razdoblja, uvećan za procijenjenu stopu rasta. Ukupno, ova grupa u proračunu ima udio od 26,21 %.

Tomislav Rob,

gradonačelnik

Svi napori koje ulažemo proteklih godina idu u smjeru povećanja kvalitete života i prihoda građana te ćemo poreznu reformu iskoristi upravo u tom smjeru, da građani dobiju veću plaću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana