Novosti
PRIJAVE ZA PRVI ROK

Za državnu maturu moguće je prijaviti pet izbornih ispita
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Počele su prijave za prvi rok državne mature u školskoj godini 2023./2024. te će trajati do 15. veljače 2024. godine. Novina je to da će pristupnici od ove godine na jednom ispitnom roku, umjesto dosadašnjih šest, moći prijaviti najviše pet izbornih ispita.

Državne mature u prvom roku pisat će se od 4. do 27. lipnja 2024., a pristupnici ih prijavljuju preko mrežne stranice www.postani-student.hr. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja istaknuli su kako ove godine nema bitnih promjena u provedbi državne mature u odnosu prema prošloj godini. Jedina promjena odnosi se na broj izbornih ispita koje pristupnik može prijaviti na jednom ispitnom roku. Naime, dosad je u sklopu ispita izbornog dijela bilo moguće prijaviti najviše šest izbornih predmeta u jednom ispitnom roku, a od ove godine u jednome roku može se prijaviti najviše pet izbornih predmeta, kažu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije pristupnika, ovisno o tome radi li se o učenicima u redovnome sustavu obrazovanja, pristupnicima koji su redovno srednje obrazovanje završili prije ove školske godine, pristupnicima koji su strani državljani, završavaju obrazovanje u inozemstvu ili su srednje obrazovanje završili u Hrvatskoj prije 2010. ili o pristupnicima koji srednje obrazovanje završavaju u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Rok za dostavu dokumentacije Centru je 28. veljače 2024. godine, a do 20. veljače za dostavu zahtjeva i dokumentacije za prilagodbu ispitne tehnologije (pristupnici s invaliditetom ili teškoćama). Od 15. veljače do 4. svibnja 2024. bit će moguća naknadna prijava i promjena ispita iz opravdanih razloga. U istom razdoblju bit će moguće naknadno i odjaviti ispite.

U osječkim srednjim školama rekli su nam da sve što se odnosi na državnu maturu teče uobičajenim tijekom, s obzirom na to da bitnih promjena nema. Ako učenicima nešto nije jasno, u školama će im sve objasniti, dodali su. Osim toga, sve potrebne informacije bit će objavljene na mrežnim stranicama www.postani-student.hr i www.ncvvo.hr. V.L./H
15.

veljače 2024. godine je rok do kojeg traju prijave za prvi rok državne mature u školskoj godini 2023./2024.

Možda ste propustili...

MORH-U PREDSTAVLJEN FER-OV POBJEDNIČKI ROBOT

Uspjeh robotičara zanimljiv vojsci

U SMJEŠTAJNO-OBUČNOM CENTRU GRANIČNE POLICIJE SPAČVA

Frontex nastavlja profilne obuke

OGORČENOST SAMOHVALOM REFORMOM

HUBOL kritizira ministra Beroša

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana