Regija
3. NATJEČAJ „POZNAJEM DJEČJA PRAVA“

Najuspješniji Leona Čordaš, Jakov Knežević i Lucija Heniz
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Na likovno-literarni natječaj „Poznajem dječja prava“ pristiglo je 70-ak radova iz cijele županije

SLATINA - Povodom Međunarodnog dana djece, koji se obilježava 20. studenoga, OŠ Eugena Kumičića u suradnji s Društvom Naša djeca organizirala je treći likovno-literarni natječaj „Poznajem dječja prava“ na temu Igra, koji je provela predsjednica DND Slatina Ivana Strupar.
Prema riječima predsjednice Strupar, cilj natječaja je da se učenici upoznaju s najvažnijim svjetskim dokumentom za djecu, Konvencijom o pravima djeteta, da djeca aktivno sudjeluju u društvenom životu lokalne zajednice te da odrasli pažljivije slušaju i uvažavaju dječja mišljenja prilikom donošenja odluka u korist djece. Bilo je najvažnije da se djeca na zadanu temu likovno i literarno izraze, da slobodno i originalno izraze svoje mišljenje te na kreativan način izraze ono što misle, vide i osjećaju.


– Ove godine imali smo najveći odaziv do sada, pristiglo je oko 70 radova iz škola na području cijele Virovitičko-podravske županije. Radove je ocjenjivalo povjerenstvo u kojemu su bili učitelj likovne kulture Josip Jelenčić, učiteljica razredne nastave Renata Grahovac i učiteljica hrvatskoga jezika i pedagoginja Nataša Valinčić. Zahvaljujemo i Savezu društava Naša djeca Hrvatske, koji je donirao knjige za nagrađene sudionike. 

Uz čestitku djeci za njihov dan, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Božica Majhen naglasila je ambiciju da natječaj „Poznajem dječja prava“ vremenom bude proširen s područja Virovitičko-podravske županije na cijelu Hrvatsku i da se u tu akciju aktivno uključi i pravobraniteljica za djecu.


Pristigli učenički radovi izloženi su i time predstavljeni odraslima u Zavičajnom muzeju Slatina, gdje su na prigodnoj svečanosti članice Dječjeg foruma Mladost OŠ Eugena Kumičića Karla, Ena i Ivona uvodno predstavile dječja prava, a potom su autorima najboljih radova uručene nagrade, a svim sudionicima zahvalnice.

U kategoriji literarnih radova prvo mjesto osvojila je Leona Čordaš, učenica 5. razreda OŠ Eugena Kumičića Slatina uz mentorstvo Marijane Toplak, druga je bila Tara Karanči, učenica 6. razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina uz mentorstvo Melite Čmarec, a na treće mjesto plasirao se Leonardo Farkaš, učenik 5. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Zdenci uz mentorstvo Mirjane Foro.


U kategoriji likovnih radova za niže razrede najuspješniji bio je Jakov Knežević, učenik 4.K1 razreda OŠ Vladimira Nazora Virovitica mentorice Adriane Piljek, druga je bila Lea Jovanić iz 1. razreda OŠ Eugena Kumičića Slatina mentorice Renate Grahovac, a treće mjesto osvojio je Jakov Marić iz 3. razreda OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica mentorice Dragane Kiš. Najuspješniji autori likovnih radova iz viših razreda bili su Lucija Heniz iz 8. razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina mentorice Tatjane Lulić Prpić kao prva, Tara Maras iz 5. razreda OŠ Suhopolje mentorice Matee Đurinić kao druga, a treće mjesto zauzela je Irena Kiš iz 8. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Zdenci mentorice Tamare Nikšić.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

DEMONSTRACIJA

Prerada mlijeka

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana