Regija
DEFINIRANI PROJEKTI ITU MEHANIZMA

Prioritet Vukovara je obnova Grand hotela
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Utvrđene su prihvatljive programske aktivnosti/područja ulaganja po prioritetima, ponajprije razvoj poduzetništva
VUKOVARGradsko vijeće Vukovara u studenome je usvojilo odluku o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. godine.Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, Kristina Bilić, u svibnju je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo odluku kojom se Grad Vukovar uspostavlja kao ITU područje.

- Slijedi sklapanje sporazuma o provedbi kojim će biti definirani projekti koji će se financirati prekp ITU mehanizma, regulirati i definirati odnosi između resornog ministarstva i Grada Vukovara kao posredničkog tijela i korisnika sredstava. Projekti su definirani u strategiji razvoja urbanog područja koja će se naći na dnevnom redu Gradskog vijeća, a riječ je o strateškim projekatima koje smo poslali u Ministarstvo - rekla je pročelnica.

Među ostalim, riječ je o uređenju Grand hotela (Radničkog doma) u samom središtu grada, modernizaciji gradskog prijevoza nabavom autobusa, izgradnji zatvorenih teniskih terena, s tim da su u tijeku izrada dokumentacije i pripremne radnje kako bi zgrada Crvenog magacina, nakon rekonstrukcije i obnove, postala kulturno-glazbeni centar.

U financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine Grad Vukovar je kao središte Vukovarsko-srijemske županije dobio priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma, budući da prema Zakonu o regionalnom razvoju RH čini manje urbano područje. Nakon što su općinska vijeća općina Bogdanovci, Trpinja, Tompojevci, Tovarnik i Lovas donijela odluku o pristupanju Urbanom području Vukovara, sve je prihvatilo i Gradsko vijeće Vukovara. Jedinice lokalne samouprave sklopile su sporazum, pa je uslijedila izrada temeljnog strateškog dokumenta kojim se određuju ciljevi i prioriteti razvoja urbanog područja.

Definirane su prihvatljive programske aktivnosti/područja ulaganja po prioritetima, s tim da je u prvom prioritetu razvoj poduzetništva u urbanim područjima, u drugom zeleni, čisti, pametni i održivi gradski promet i u trećem brownfield, kulturna baština i turizam, zelena infrastruktura i prirodna baština, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine, pilot-projekti na razini gradskih naselja i četvrti, toplinarstvo te energetska učinkovitost.

Dogradonačelnik Vukovara Filip Sušac izjavio je kako ITU mehanizam donosi određenu financijsku omotnicu Vukovaru i partnerskim općinama.

Potvrdio je kako je Gradu Vukovaru primarni projekt uređenje Grand hotela u središtu grada, a osiguranjem sredstava radovi bi mogli krenuti u kratkom roku budući da imaju spremnu projektno tehničku-dokumentaciju.

Dragana Korpoš
NA RASPOLAGANJU NAJVIŠE 18 MIL. €
ITU mehanizam financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Integriranog teritorijalnog programa koji je osigurao ukupno 652 milijuna eura za 22 grada središta. Najviši iznos nepovratnih sredstava koja će biti na raspolaganju urbanom području Vukovar iznosi 18 milijuna eura, uz maksimalno sufinanciranje projekata od 85 posto prihvatljivih troškova svakoga projekta. Navedeno je kako su projekti definirani u svrhu postizanja ravnomjernog razvoja urbanog područja Vukovar.

Kristina Bilić

pročelnica UO za gospodarstvo

Na popisu je modernizacija gradskog prijevoza, izgradnja zatvorenih teniskih terena i rekonstrukcija Crvenog magacina koji u budućnosti treba biti kulturno-glazbeni centar

Možda ste propustili...

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

ODREDIO JU DIO ĐAKOVA “OKO NOGOMETA”

Jedina rođena na Pazarištu bb, ispod nogometnih tribina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana