Mozaik
10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL (STIFF)

Nagradu publike dobio Osječanin David Gašo za film "Niska trava"
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Najbolji igrani film je "Bjegunac", dokumentarni "Nakon vjenčanja", a animirani "Vrt srca"
Najbolji igrani film 10. Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF), održanog u Rijeci, "Bjegunac" je redateljice Salome Kintsurashvili, najbolji dokumentarni je "Nakon vjenčanja" Mateja Klucika, a animirani "Vrt srca" Olivera Hegyija.

Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu prikazano je 40 filmova u 11 kategorija iz 17 zemalja, a cjelokupan program tematizirao je "prolaznost i promjene" koje su se zbile tijekom desetogodišnjeg postojanja festivala. Projekcije su se odvijale pet dana u riječkom Art-kinu, a organizatori su Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

Žiri je u kategoriji najboljeg igranog filma posebna priznanja dodijelio hrvatskom filmu "Niska trava" Davida Gaše i poljskom filmu "Prekrasna livada divljeg cvijeća" u režiji Emi Buchwald. U kategoriji dokumentarnog filma posebno priznanje pripalo je nizozemskom filmu "Kako se utješiti" Machiela van Hoeka. U kategoriji animiranog filma žiri je odlučio da se počasno priznanje dodijeli filmu "Krzno" američke autorice Zhen Li, prikazanom na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu.

Igrani film "Bjegunac" gruzijske redateljice Salome Kintsurashvili u 25 minuta prikazuje priču o desetogodišnjem dječaku imena Gigi koji živi sa svojom obitelji, vlasnicima malog gruzijskog kafića u predgrađu Moskve. Gigi se suočava s drastičnim preokretom u životu kada je njegov otac prisiljen dati utočište nepoznatoj osobi, za koju se poslije pokaže da je kriminalac u bijegu.

Dokumentarni film slovačkog autora Mateja Klucika "Nakon vjenčanja" prati odnos dvoje kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje.

Mađarsko-slovački redatelj Olivér Hegyi animiranim filmom "Vrt srca" sažima razmišljanja Dániela Juhásza, mladog perspektivnog slikara niskog samopouzdanja, u njegovu posljednjem krugu razgovora za upis na akademiju likovnih umjetnosti.

Nagradu publike dobio je David Gašo za igrani film "Niska trava", kao najviše ocijenjeni film od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje. H
Možda ste propustili...

POZNATI BEND NAJAVIO SVIRKE NA DVA FESTIVALA

Metalci Slayer vraćaju se na scenu

OBJAVLJENA IMENA SVIH KOJE ĆEMO GLEDATI OD 3. OŽUJKA

Poznati svi kandidati nove sezone showa “Tvoje lice zvuči poznato”

VELIKI PLJESAK ZA LOTU

Cvek objavio ime svoje kćeri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJENA IMENA SVIH KOJE ĆEMO GLEDATI OD 3. OŽUJKA

Poznati svi kandidati
nove sezone showa
“Tvoje lice zvuči poznato”

2

PREDSTAVIT ĆE NOVI KONCERTNI PROGRAM I “OPUS DEI”

Koncert i izložba Laibacha u Zagrebu

3

MIACH RASPRODALA SVOJ PRVI SOLOKONCERT U TVORNICI

Svjesna sam da imam još puno toga naučiti i isprobati kako bih napredovala u glazbi