Kultura
U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba Hrvatskog društva karikaturista
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Hrvatsko društvo karikaturista predstavlja od 5. do 12. prosinca u Klovićevim dvorima svoju 28. Međunarodnu izložbu karikature, kojoj su kućni ljubimci ovogodišnja glavna tema. Taj tradicionalni festival karikature ponovno je okupio brojne autore iz cijelog svijeta, pristiglo je 1437 karikatura, a ukupno sudjelovalo 618 karikaturista, iz 70 zemalja. Najzastupljeniji autori bili su iz Irana (68), Kine (56), Turske (52), Srbije (41) i Hrvatske (37). Iz Društva kažu da su time postavljeni povijesni rekordi u svim kategorijama, a velik broj autora i radova potvrđuje značenje izložbe, koja je na tragu najprestižnijih europskih i svjetskih festivala karikature.

- Već je godinama ova izložba važan ambasador hrvatske kulture u Europi i diljem svijeta - ističu.

Izložba se proteklih 12 godina kontinuirano organizira u Galeriji Klovićevi dvori, a ove će godine biti smještena u prizemnoj dvorani uz foaje, s 84 najbolja rada, uključujući i nagrađene karikature.

Najbolje radove birao je ocjenjivački sud predvođen predsjednikom Antunom Ponošem (autor i voditelj TV emisije “Kućni ljubimci”). Prvu nagradu osvojio je Zvonimir Čačić iz Hrvatske, drugu Valeriu Kurtu iz Njemačke, a treću Andrei Popov iz Izraela. Posebna priznanja osvojili su Zoran Tkalec (Hrvatska), Borislav Stanković Stabor (Srbija), Emil Idzikowski (Poljska), Hamid Ghalijari (Iran) i Ogouz Gürel (Turska). H
Možda ste propustili...

HRVATSKI TAMBURAŠKI SAVEZ POZIVA

Festival umjetničke tamburaške glazbe

MDC: POSJEĆENOST HRVATSKIH MUZEJA JE PORASLA

Odlični rezultati i u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike