Novosti
U HRVATSKOJ JE ZABILJEŽENO VIŠE OD 1400 OBOLJELIH

Hripavac dobilo 45 beba, zaraza raste
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
U Hrvatskoj broj oboljelih od hripavca raste, tako da je u petak zabilježeno više od 1400 slučaja zaraze, među kojima je 45 beba do godinu dana, većinom necijepljenih, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U četvrtak ih je bilo 1230.

Kao i dosad, najveći broj oboljelih je u Gradu Zagrebu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kazala je dežurna epidemiologinja Iva Pem Novosel. Najviše je oboljelih u školskoj dobi, od 10 do 19 godina. Ima i mlađih, ali manje, rekla je. Epidemiolozi upozoravaju da smo u uzlaznoj fazi epidemije, pa se može očekivati porast. Iz HZJZ-a navode da su ovog tjedna imali od 200 do 400 testiranja dnevno i prosječno je 30 % pozitivnih. U četvrtak su ih testirali 309, a 105 je bilo pozitivno. Jedan od glavnih razloga raširenosti bolesti za koju već 60-ak godina postoji cjepivo (koje je dio kalendara cijepljenja) sve slabija je cijepljenost djece za koju bolest može biti opasna. Pem Novosel kaže da je u primovakcinaciji procijepljenost solidna, više od 90 %, no u docjepljivanju je manja, osobito u 2. docjepljivanju s 5 godina. Taj pad je, dodaje, blaži nego u doba pandemije koronavirusom.

Epidemije hripavca javljaju se ciklički jer zaštita od cjepiva s godinama slabi, kao i zaštita nakon prebolijevanja. Cjepivo protiv hripavca nije 100 % učinkovito, već između 85 i 90 %.H
Možda ste propustili...

AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV VELIKOG PROBLEMA

Debljina - bolest koja prijeti svakom trećem građaninu

NOVE NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin i dizel 1,49 eura litra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana