Osijek
ODRŽANA 27. SMOTRA SVEUČILIŠTA

Multikulturan grad čeka
novu generaciju studenata
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Budući studenti biraju između 14 fakulteta, akademija i tri sveučilišna odjela

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera organiziralo je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti 27. Sveučilišnu smotru s ciljem promoviranja sveučilišnih i stručnih prijediplomskih i integriranih studijskih programa. Smotra je namijenjena maturantima i svim budućim studentima, a bila je to prilika da rektor, prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekani i pročelnici, predstave studijske programe 18 sveučilišnih sastavnica, kao i razloge zašto odabrati osječko sveučilište.- Sveučilište u Osijeku, kao i grad Osijek, dovoljno je malo za europske prilike, ali i dovoljno veliko s brojem studenata i djelatnika. Već imamo jako pozitivne povratne informacije i iskustva, recimo, studenata Nijemaca na našem Medicinskom fakultetu, koji se ne mogu načuditi koliko je u Osijeku lijepo, da u bilo koje doba noći mogu mirno šetati gradom bez pratnje. Osijek je multikulturan grad, a Sveučilište sa svoje strane, zahvaljujući razvoju kampusa, nastoji godinama, ne samo pružiti maturantima sve one studije koje do sada nismo imali nego se i pobrinuti za njihov društveni život, smještaj i ostalo - istaknuo je rektor Guberac.

Aduti sveučilišta su i tri studentska doma s ukupno 1500 kreveta, pa svi oni koji ne žive u Osijeku i nemaju ovdje drugi smještaj, mogu se kandidirati za studentske domove, s velikom vjerojatnošću da će dobiti smještaj koji je usporediv s hotelima s tri zvjezdice, tako da se mogu posvetiti samo učenju. "Osijek je danas sa 16.200 studenata grad s najviše studenata po glavi stanovnika", rekao je Guberac, uputivši poziv maturanticama i maturantima da izaberu studij iz široke lepeze studijskih programa na sveučilišnim sastavnicama kojih je ukupno 18. Čini ih 14 fakulteta, jedna akademija i tri sveučilišna odjela.


- Neka poslušaju roditelje, oni im žele dobro, ali neka ne dopuste da oni odaberu njihovo buduće zanimanje i životni poziv. Ako nešto dovoljno žele, neka se ne plaše, to će sutra i dobiti - rektorov je savjet maturantima i budućim studentima. Osvrnuo se s tim u vezi i na predstojeću državnu maturu.

- Pred njima su uskoro odabiri predmeta na koje treba pristupiti na državnoj maturi, osim tri obvezna, a to oni znaju, mogu izabrati i izborne predmete, i mogu ih izabrati koliko god žele. Dobro je kod izbornih predmeta što na njima ne mogu pasti maturu, ali je dobro da ih izaberu jer različiti fakulteti traže različite predmete, pa neka na to obrate pozornost - rekao je.

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković istaknula je kako je Sveučilište Josipa Jurja Strossmajera u Osijeku okosnica razvoja našeg grada, a Sveučilišna smotra prikazuje cjelokupnu raskoš svih sastavnica Sveučilišta i studijskih programa, koji se konstantno prilagođavaju potrebama tržišta.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRED KBC-OM POSTAVLJENA PRVA OD PET KOMUNIKACIJSKIH PLOČA

Olakšana komunikacija djeci s
govorno-jezičnim poteškoćama

2

LARVICIDNI TRETMANI

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima

3

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama