Tehno
TEST: ACER ES SERIJE 5

Romobil za odlazak do trgovine, na posao...
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Poluga za ubrzanje je gumirana, što pridonosi boljem osjećaju kontrole, a nudi dovoljno otpora za uglađeno doziranje gasa

Električni romobili prometnuli su se u jedan od najčešćih oblika prijevoza s točke A do točke B unutar grada. Prednosti ovih prijevoznih gadgeta više su nego očite i ima ih više od nekoliko. Prije svega, e-romobili su brzi, uobičajeno postižu brzine od 20 do 25 km/h, što je više nego dovoljno da se brzo dođe od jednog odredišta do drugog.Specifikacije za petAcer se nedavno uključio na tržište e-romobila i kupcima ponudio tri modela. Redom to su ES serije 1, 3 i 5. Naravno, kako brojke rastu, tako rastu i mogućnosti pojedinog e-romobila, a nama se na testu našao najsnažniji iz ponude - Acer ES serije 5. To je romobil koji je Acer namijenio ponajprije odraslima ili tinejdžerima, a da je tomu tako, vidljivo je iz svakog kuta. Ponajprije, romobil je izrađen izuzetno kvalitetno. Cjelokupna konstrukcija je metalna, točnije od aluminija, a crna mat boja diskretno je ukrašena tek tu i tamo određenim zelenim i bijelim detaljima.

Kotači su u promjeru dovoljno velikih 10 inča, što pridonosi ugodnijoj vožnji, ali i sigurnosti. Kako nam se čini, pneumatici su izrađeni od punog materijala, pa nema potrebe za održavanjem tlaka, a opasnost zbog eventualnog bušenja i gubitka tlaka time je praktično uklonjena. Povrh kotača, sprijeda i straga, nalaze se čvrsti blatobrani, a stražnji još nosi i funkciju držanja upravljača kada je romobil sklopljen za nošenje. Stajaća platforma izuzetno je komforna nudeći prostor od 64,0 × 16,5 cm, a njezina je površina gumirana, što pridonosi sigurnosti stajanja u vožnji. Upravljač na sebi nosi svu upravljaču tehniku te komforne gumirane naslone za dlanove. Pod upravljačkim elementima mislimo na tipku za uključivanje, zaslon, polugu ubrzanja te ručicu za kočenje. Kočnica je izvedena kao elektronska kroz motor naprijed, te kao disk-kočnica straga, a u praksi ova je kombinacija dobitna za brzo i sigurno zaustavljanje. Na upravljaču je nekoliko reflektora, a dodatno kod zaslona je i prednje svjetlo. Poluga za ubrzanje je gumirana, što pridonosi boljem osjećaju kontrole, a nudi dovoljno otpora za uglađeno doziranje gasa. Na lijevom kraku upravljača je i klasično zvonce. Upravljač je fiksne visine i bit će odlično pogođen za sve, posebno u slučaju vašeg autora koji ipak mjeri 191 cm visine.

Vožnja za petUz romobil, Acer preporučuje i korištenje aplikacije za pametne telefone. Aplikacija se nakon uključivanja romobila automatski povezuje s Acer ES serije 5 i nudi informacije o statusu baterije, ukupno prijeđenim kilometrima, načinu voženje, kontrolu svjetala. Dodatno, s pomoću aplikacije uključujemo žmigavce, aktiviramo tempomat.

Sad dolazimo do onog glavnog – vožnje. Acer ES serije 5 tu nas je posebno oduševio. Nosivost romobila je 100 kg, iako se negdje navodi i 120 kg, što znači da će biti prikladan za gotovo sve. Romobil nudi tri režima vožnje, od 0 do 6 km/h, do 11 km/h i do maksimalnih 25 km/h. Romobil smo uvijek vozili u trećem režimu, a sporije režime vidimo korisnima ako se romobil daje mlađoj osobi na korištenje. Romobil nema amortizere sprijeda, a straga je ovjes neovisan i opremljen određenom amortizacijom.

Pokazao se idealan za gradske asfaltne ulice i staze, upijajući i prelazeći sve neravnine suvereno. Dakle, glede komfora računajte na iznadprosječnu udobnost. Snaga od 350 W pokazala se kao pun pogodak za uglađena, ali ponekad i intenzivna ubrzanja, a brzina se održava bez obzira na teren. Glavni adut ovog romobila njegov je doseg od deklariranih čak 60 km, koje osigurava velika ugrađena baterija kapaciteta 15 Ah. Ako primjerice dnevno budete radili 10-ak km, punit ćete romobil u prosjeku jednom tjedno. Cijena od kakvih 500 eura smješta ga u neki srednji cjenovni razred, ali prema viđenom, Acer ES serije 5 lako nadilazi ovu kategoriju, ponajviše zbog kvalitete izrade, komfora u vožnji i dosega.

 
Marin REŽIĆ
Pneumatici su izrađeni od punog materijala, pa nema potrebe za održavanjem tlaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana