Novosti
NA PRAGU RJEŠAVANJE SANKCIONIRANIH DIONIČARA

Vujnovac preuzima Fortenovu, otkup udjela ruskih banaka
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Završetak te transakcije očekuje se između prvog i drugog kvartala 2024.

Kompanija Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, u čijem su sastavu kompanije poput Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Dijamanta, Jamnice i PIK Vrbovca, u srijedu je najavila transakciju promjene svoje vlasničke strukture. Kako ističu, nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su dosada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije.Sada u vlasničkoj strukturi Fortenova grupe SKB ART (pravni subjekt koji ima Sberbankov udjel u Fortenovi) drži 42,5 %, Open Pass Limited (u vlasništvu Pavla Vujnovca) 28,19 %, također ruski VTB Europa 7,39 % i manjinski vlasnici 21,9 %. U dogovoru s najvećim dioničarom koji nije pod sankcijama - kompanijom Open Pass Ltd. Pavla Vujnovca - Fortenova grupa tako kreće u rješavanje sankcioniranih ruskih suvlasnika koji sada imaju udio od 49,9 % u spomenutoj krovnoj nizozemskoj holding kompaniji. U biti, ističu u Fortenovi, Fortenova Group TopCo B.V. postigla je dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, a dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 % udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Od toga pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura vezana je uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti, ističu. Financijski ciljevi s čijim je ostvarivanjem razmjerno povezana isplata preostalog iznosa su prije svega ugovaranje održivog refinanciranja u 2024., pod uvjetima boljim od sadašnjih te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja. Ako u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenove na organizirano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće biti u novoj vlasničkoj strukturi.

Fortenova grupa je u rujnu potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura kojim je kratkoročno refinanciran dug kompanije do kraja studenoga 2024. te će kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udjele u kompaniji MidCo. Odobrenje koje je nužno za zaključenje transakcije tražit će se od dioničara (imatelja depozitarnih potvrda) na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. prosinca ove godine. Dogovor o kojem će se glasati je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uvjetima kao i OpenPass, mogu sudjelovati svi kvalificirani dioničari (nesankcionirani), među njima i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe. Moći će ili prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj udjel ili odabrati opciju isplate - izlaska iz vlasničke strukture. Pripadajući iznosi sankcioniranih dioničara bit će pak uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi EU-a, SAD-a i UK to dopuste, kažu u Fortenovi. Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu nesankcioniranih dioničara za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Kako bi, bez obzira na razinu tog interesa, osigurao sigurnu dostupnost sredstava za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, s Open Pass je dogovoreno da osigura ukupan iznos za isplatu svih dioničara koji odluče izaći, ako to bude potrebno, a ta će tvrtka Pavla Vujnovca samo prema trenutnom udjelu imati najmanje 54 % suvlasništva u Fortenovi, piše Jutarnji list.

Završetak transakcije očekuje se između I. i II. kvartala 2024., a također će zahtijevati odobrenje određenih sankcijskih tijela, kao i onih nadležnih za zaštitu tržišnog natjecanja u više jurisdikcija, navodi Fortenova.

Igor Bošnjak
Fabris Peruško glavni izvršni direktor i član UO-a Fortenova grupe

NA DOBROBIT ZAPOSLENIKA, PARTNERA, KUPACA I DRŽAVA GDJE POSLUJEMO

Postizanjem ovog dogovora svim će nesankcioniranim dioničarima pod jednakim uvjetima biti omogućeno da odluče o tome žele li nastaviti biti suvlasnici u novoj vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, u kojoj više neće biti sankcioniranih dioničara, koji će biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom. Postizanje dogovora s Open Passom koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije, ako to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu grupi. S početkom rata u Ukrajini našli smo se ne svojom krivnjom u situaciji da nas sankcionirano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinanciranje praktički nemogućim. To će se sada napokon promijeniti, na dobrobit naših zaposlenika, partnera, kupaca i širih zajednica država gdje poslujemo. Omogućit će konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, duga koji je na nizozemskoj kompaniji Fortenova Group TopCo, u iznosu od 82 milijuna eura.

Izvršni direktori jednoglasno
Uprava Fortenova Group TopCo-a jednoglasno je odlučila odobriti tu transakciju i staviti ju na glasanje imateljima depozitarnih potvrda kao rezultat dugog procesa tijekom kojeg je TopCo tražio ponude za kupnju Fortenova grupe, odnosno za transakcije slične kupoprodaji, od različitih strana. Pritom su Upravu TopCo-a savjetovali vodeći globalni pravni i financijski stručnjaci uključujući odvjetnička društva Akin Gump LLP i Houthoff Coöperatief U.A. te investicijsku banku Lazard Frères & Co, a neovisna međunarodna investicijska banka Houlihan Lokey dala je mišljenje o prikladnosti financijskih uvjeta ponude. Predložena transakcija ima jednoglasnu preporuku izvršnih direktora Fortenova grupe d.d., kao i članova Upravnog odbora grupe koji nisu u sukobu interesa zbog povezanosti s Open Passom ili zbog zakonskih ograničenja ne mogu glasati, ističu iz Fortenove.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana