Mozaik
POTOPLJENA NA DUBINI OD 40 METARA

Kineska je Atlantida savršeno očuvana
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Potopljen na dubini od 40 metara, na dnu akumulacijskog jezera Qiandao u Kini, nalazi se potpuno očuvan grad koji znanstvenici nazivaju i "kineskom Atlantidom". Grad Shi Cheng (Grad Lavova) nalazio se na istoku Kine, prenosi Independentov portal "indy100". Kineski istraživači ponovno su ga otkrili 2001., kada su kineske vlasti organizirale ekspediciju da bi utvrdile što je ostalo od izgubljene metropole.

Ustanovljeno je da je Grad Lavova savršeno očuvan i nakon 53 godine pod vodom, a 2017. otvoren je za turiste. Pretpostavlja se da je Shi Cheng izgrađen u vrijeme dinastije Han, u razdoblju između 25. i 200. godine. Nekoć je bio političko i gospodarsko središte istočne pokrajine Zhejiang, a u njemu se nalazilo regionalno sjedište vlasti. Shi Cheng, star više od tisuću godina, potopljen je kad je 1959. godine kineska vlada ondje odlučila dovršiti branu s hidroelektranom na rijeci Xin, zbog čega je drevni grad završio pod golemim akumulacijskim jezerom.

Gotovo 53 godine bio je zaboravljen. Gradske zidine, za koje se vjeruje da datiraju iz 16. stoljeća, imale su pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiriju, karakterističnih za drevne kineske gradove. Široke gradske ulice imaju 265 svodnih prolaza s kamenim zidovima na kojima su uklesani zmajevi, feniksi i lavovi. No drevni je grad očuvan poput vremenske kapsule, kakav je bio u razdoblju kada je poplavljen. S obzirom na to da voda korištena za potapanje nije sadržavala ništa korozivno, grad je očuvan u savršenom stanju. H
Možda ste propustili...

“RIM TIM TAGI DIM” PRVI U TRENDINGU

Baby Lasagna skupio je više od milijun pregleda

DRUGO SE IZDANJE OVE GODINE SELI IZ RAJEVA SELA U OSIJEK

Pannonian Rock Festival u osječkim katakombama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJENA IMENA SVIH KOJE ĆEMO GLEDATI OD 3. OŽUJKA

Poznati svi kandidati
nove sezone showa
“Tvoje lice zvuči poznato”

2

PREDSTAVIT ĆE NOVI KONCERTNI PROGRAM I “OPUS DEI”

Koncert i izložba Laibacha u Zagrebu

3

MIACH RASPRODALA SVOJ PRVI SOLOKONCERT U TVORNICI

Svjesna sam da imam još puno toga naučiti i isprobati kako bih napredovala u glazbi