Regija
RAVNATELJICA SNJEŽANA DUPAN LOVRIĆ:

Bez nužnih 67.000 eura DV Suncokret morat ćemo zatvoriti
Objavljeno 30. studenog, 2023.
SLATINAGodišnje izvješće o radu Dječjeg vrtića Suncokret za pedagošku 2022./2023. godinu na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je prihvaćeno bez rasprave, ali je vlasnica i ravnateljica vrtića Snježana Dupan Lovrić iznijela problematiku fiskalne neodrživosti privatnih vrtića i najavljujući zatvaranje DV-a Suncokret, prvog i jedinog privatnog vrtića u VPŽ-u, koji radi od 2007.– Trenutačno je u naš vrtić upisano 21 dijete s područja Slatine, a na listi čekanja imamo 26 djece, koje ćemo gotovo sve moći upisati kada polaznici iz Nove Bukovice odu u svoj novoizgrađeni vrtić, što je pitanje dana, a čime će se u našem vrtiću osloboditi jedna odgojno-obrazovna skupina. U DV Suncokret moći će se smjestiti 40 djece iz Slatine ako nam Grad Slatina omogući sufinanciranje u 2024. godini.

Snježana Dupan Lovrić iznijela je podatak da je u prijedlogu gradskog proračuna za 2024. godinu predviđeno 35.000 eura, što je isti iznos kao i za 2023., pa je podsjetila na povećane troškove prehrane, energenata, usluga i na odlukom Vlade obvezno povećanje plaća zaposlenicima.

– S 21 djetetom iz Slatine i participacijom roditelja, koja trenutačno iznosi 136 eura mjesečno, te sa 103 eura koliko sada Grad sufinancira po polazniku našeg vrtića, mi ni izdaleka nećemo pokriti troškove. Stoga nam iznos od 35.000 eura u proračunu nikako nije prihvatljiv, jer bi se time participacija roditelja od 1. siječnja 2024. morala povećati na 260 eura mjesečno, gotovo dvostruko u odnosu na sadašnje cijene, kako bi se pokrila sva poskupljenja i nužni rast plaća naših zaposlenika.

Ravnateljica vrtića upitala je tko si u Slatini može priuštiti 260 eura mjesečno za smještaj svoga djeteta u vrtić. Malo je takvih, u svakom slučaju nedovoljno da bi Suncokret nastavio rad, za koji je potrebno u gradskom proračunu osigurati 67.000 eura za sufinanciranje 40 djece.

– To ne bi trebao biti problem, budući da od prošlog mjeseca Grad dobiva iz državnog proračuna 23.106 eura mjesečno za 214 polaznika DV-a Zeko i za 37 polaznika DV-a Suncokret. Za cijelu pedagošku godinu to će biti značajan iznos, više od 277.000 eura. Od naših 37 polaznika, za koja vam stižu sredstva, Grad trenutačno sufinancira samo 21 polaznika, ostalo su djeca s područja Nove Bukovice, Općine Voćin i Općine Brckovljani. Naglašavam to zato što gotovo polovina sredstava koje vam za naš vrtić dotira država ni po jednom kriteriju ne pripada Gradu Slatini - kazala je Dupan Lovrić.Petar Žarković
Sufinanciranje
Ravnateljica Dupan Lovrić ističe da odlukom Vlade RH Grad Slatina od 1. listopada dobiva sredstva iz državnog proračuna za sufinanciranje svakog polaznika Dječjeg vrtića Suncokret pa će Grad za pedagošku 2023./2024. godinu u tu svrhu dobiti od države ukupno 40.872,76 eura. Uz 35.000 eura koje je Grad i dosad osiguravao, ostat će još i viška sredstava u odnosu na 67.000 eura koji su tom vrtiću nužni za nastavak poslovanja u 2024. godini. “Ako se u gradskom proračunu ne osigura tih 67.000 eura za rad našeg vrtića, suprug i ja kao osnivači bit ćemo prisiljeni 1. siječnja 2024. donijeti odluku o njegovu zatvaranju zbog financijske neodrživosti poslovanja”, rekla je Dupan Lovrić. Ističe da je Ministarstvo obrazovanja počelo s dodjelom sredstava za fiskalnu održivost vrtića jedinicama lokalne samouprave, koje su “ovim dobile moć da odlučuju kome će, kada i koliko sredstava dati, te hoće li ih uopće dati. A ne daju, na žalost!”. Rekla je da su slučajno saznali da je Slatini 6. studenoga iz državnog proračuna doznačeno 23.106 eura za polaznike vrtića Zeko i Suncokret. Vijećnici su iskazali punu potporu djelovanju DV-a Suncokret.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI PUT NA TRŽIŠTU

Grad je stavio u prodaju
4 stana i četiri zemljišta

2

ZA FOTOGRAFIJE LIPICANACA

Silviji Butković druga nagrada

3

VAŽAN KONTINUIRAN MENTORSKI RAD

Psiholozi o radu s
darovitim đacima