Kultura
“POBUNA. OKUPACIJA. PORAZ” JANJE SEKULE

Drugo izdanje u istoj godini dokaz je vrijednosti knjige
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Sekula: Nema nikakvih podataka o sustavnom progonu Srba iz zapadne Slavonije

Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije i Nakladnička kuća Alfa organizirale su u Slatini za članove udruge i pripadnike ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, kao i za ostale građane, predstavljanje knjige "Pobuna. Okupacija. Poraz" Janje Sekule, arhivistice i povjesničarke, doktorice znanosti iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.Moderator predstavljanja, prof. povijesti Mihael Puljić, uvodno je istaknuo da je knjiga iscrpan prikaz srpske pobune u zapadnoj Slavoniji, odnosno razdoblja neposredno uoči i na početku otvorene velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, usredotočena primarno na političke aspekte srpske pobune i agresije na području zapadne Slavonije 1990. i 1991. godine. "Autorica prikazuje djelovanje lokalnih srpskih političara prema hrvatskoj vlasti, prema srbijanskoj vlasti te prema vodstvu pobunjenih Srba u Kninu i na području istočne Slavonije. U posebnim poglavljima obrađuje teme i događaje koje smatra važnima za razumijevanje procesa političkog i vojnog organiziranja Srba u zapadnoj Slavoniji, koji je rezultirao napadom i okupacijom znatnog dijela zapadne Slavonije, koja je oslobođena većim dijelom u jesen i zimu 1991. godine u sklopu operacije Papuk 91 te konačno u operaciji Bljesak", rekao je prof. Puljić.

Kratki povijesni kontekst i kronologiju opisanih događaja na području zapadne Slavonije dao je povjesničar Dino Mataz, koji je istaknuo značenje istraživačkog rada kakav je provela dr. Sekula, a potom je o knjizi i autorici kratko govorila predstavnica izdavačke kuće Alfa Božena Sliško.

– Knjiga "Pobuna. Okupacija. Poraz" neizmjeran je doprinos hrvatskoj historiografiji na temu Domovinskog rata i pokazatelj da imamo mlade znanstvenike, povjesničare kao što je dr. Sekula, koji nam svojim radom otkrivaju nove povijesne izvore i uvide. Vrijednost njezine knjige prepoznali su hrvatski branitelji, ali i učitelji povijesti i svi građani koji su željeli više saznati o Domovinskom ratu, pa je knjiga samo osam mjeseci od prvoga doživjela i drugo izdanje, što je izuzetan uspjeh – rekla je Božena Sliško.

Predstavljajući svoju knjigu, dr. sc. Janja Sekula istaknula je da već 15-ak godina istražuje temu kojom se knjiga bavi te da se fokusirala na politički aspekt srpske pobune u zapadnoj Slavoniji, na njezine nositelje, čimbenike koji su djelovali na tom području, prvenstveno Srpsku demokratsku stranku.

– U knjizi se postavlja i pitanje kada počinje naoružavanje srpskih snaga u zapadnoj Slavoniji i tko su ključni faktori u tome, pa pišem, uz ostalo, kako se pobunjeni Srbi naoružavaju iz vojarni JNA i kako se to intenziviralo uoči 1991. godine do stvaranja SAO Zapadne Slavonije i službenog proglašenja stvaranja njezinih oružanih snaga. Bavim se i izbjeglim Srbima i razlozima njihova napuštanja zapadne Slavonije, kao i oslobodilačkim akcijama hrvatskih branitelja. Srpski dokumenti o svemu tome koje imamo, a koji su zaplijenjeni u operacijama Oluja i Bljesak, izrazito su vrijedni jer su neiscrpan izvor podataka koje ne možemo vidjeti u dokumentima hrvatske strane, oni nam popunjavaju nekakve praznine i svjedoče o stvarima koje ne možemo naći u dokumentima hrvatske strane. Tako saznajemo ključne podatke o tijeku srpske pobune i nastalim poveznicama s Kninom i Beogradom, i dobivamo uvid u početke Domovinskog rata i njegov tijek. Na temelju tih brojnih dokumenata možemo rekonstruirati djelovanje srpske paradržave u tom razdoblju.

Još od vremena Domovinskog rata, a i godinama poslije, govori se o progonu Srba koji su izbjegli iz zapadne Slavonije, pa je i to jedna od tema u Sekulinoj knjizi.

– Ja sam tijekom istraživanja naišla na izvore koji pišu o tome, pa sam smatrala da je bitno historiografski istražiti što se doista dogodilo. Prema mojim istraživanjima i dokumentima koje sam prikupila, nema nikakvih podataka o sustavnom progonu Srba iz zapadne Slavonije. Čak i srpska izvješća, pa i vlasti iz Beograda u svojim izvješćima, pišu da nisu ni oni otkrili koji je razlog masovnog bježanja srpskog stanovništva iz zapadne Slavonije. To nije bila tema kojom sam se ja namjeravala baviti, ali ona se nekako nametnula s vremenom i ja sam se nje prihvatila. Bila je zahtjevna i teška, i zapravo mi je taj dio bilo najteže napisati, jer je vrlo kompleksan i zahtijeva usporedbu vojnih operacija i političkih djelovanja. U to istraživanje uložila sam najviše truda i utrošila vremena, ali mislim da je zbog mnogo razloga bitno da se to raščisti – rekla je autorica Janja Sekula.

Petar Žarković
Možda ste propustili...