Novosti
SUĐENJE ZA AFERU “DINAMO 2”: KROTA PRIZNAO KRIVNJU

Agić: Mamić mi je "na ruke" isplatio 500.000 dolara
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Prihvaćen je prijedlog Uskoka da se postupak protiv Krote razdvoji od ostalih optuženika

Još jedan od optuženika za izvlačenje novca iz NK Dinama u aferi "Dinamo 2", poduzetnik Igor Krota, u utorak je u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima priznao krivnju za kaznena djela iz optužnice.Na početku ročišta na osječkom Županijskom sudu Krota je najavio kako želi promijeniti svoj raniji iskaz, a potom izjavio da u cijelosti prihvaća ono što mu se stavlja na teret, da se osjeća krivim za kaznena djela iz optužnice te da ne želi iznositi obranu ni odgovarati na daljnja pitanja. S obzirom na priznanje krivnje i "u cilju svrsihodnosti postupka" Uskok je predložio da se daljnji postupak protiv Krote razdvoji od ostalih optuženika, što je sudsko vijeće i prihvatilo. Krota je prethodno otkazao punomoć dosadašnjem branitelju, zbog čega su odgođene prošlotjedne rasprave, kako bi mogao imenovati novog odvjetnika. To je drugi okrivljenik u aferi "Dinamo 2" koji je priznao krivnju, nakon što se potkraj listopada okrivljeni nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan nagodio s Uskokom pa je, na temelju sporazuma, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na 5 godina. Vuksan je proglašen krivim zbog pomaganja u pokušaju zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a prije sporazumne presude otkazao je punomoć svojoj dotadašnjoj odvjetnici Kseniji Vržini.

U nastavku suđenja za izvlačenje novca iz Dinama bivši igrač Jasmin Agić kazao je da su igrači isplate nekada dobivali u gotovini, a da mu je Zdravko Mamić, u povodu njegova transfera u Južnu Koreju, "na ruke" isplatio 500.000 dolara. Agić je posvjedočio kako nakon njegova dolasku u Dinamo financijski uvjeti nisu bili dobri te da klub nije ispunio neke obveze prema njemu, a kada je 2001. potpisao novi ugovor, morao je odustati od ranijih potraživanja. Kazao je i da se do 2005. događalo da su igrači znali dobivati gotovinske isplate kod Vesne Juraić u klupskom računovodstvu, da su po ugovoru imali pravo na mjesečnu plaću i fiksni dio koji su nekada dobivali na račun, a nekada u gotovini. Posvjedočio je da ga je Zdravko Mamić obavijestio o interesu jednog kluba iz Južne Koreje za njegove usluge, za što nije bio posebno zainteresiran, ali kako je transfer ipak dogovoren, tražio je od Dinama isplatu odštete, koja bi ga potaknula da prihvati transfer. Tvrdi kako mu je Mamić tada isplatio odštetu od 500.000 dolara i to 7 mjeseci nakon što se iz Južne Koreje prvi put vratio u Hrvatsku, kao i da ne bi pristao na transfer da nije bilo dogovora o ovoj isplati.

Bivši igrač i trener Dinama Nikola Jurčević kazao je pak kako je 2003. postao trener kluba te imao mjesečnu plaću od 5 ili 6 tisuća eura, a osim toga i dogovorenu jednokratnu isplatu od 30.000 eura, na ime preuzimanja trenerskog posla. Jurčević je rekao da mu je taj iznos u klupskim prostorijama "na ruke" isplatio Zdravko Mamić, pojasnivši da je to bilo kaotično razdoblje u sportu, tijekom kojeg se, u više klubova, događalo da se plaća ne dobiva po nekoliko mjeseci. Tako je dogovorenih 30.000 eura bila neka vrsta osiguranja ako dođe do kašnjenja plaća, naveo je Jurčević.

Član izvršnog odbora Dinama i bivši predsjednik uprave Hypobanke Hrvatska i Heinz Truskaller izjavio je kako je banka financirala NK Dinamo, koji je imao račun u poslovnici banke u Zagrebu, a čuo je da je postojao i klupski račun u Klagenfurtu, ali da nije bio uključen u njegovo otvaranje. Koliko mu je poznato, računi Dinama u zagrebačkoj poslovnici Hypobanke nikada nisu bili u blokadi, a banka je Dinamu odobravala kredite koji su klubu bili potrebni radi osiguranja likvidnosti. Sredstva osiguranja povrata bile su hipoteke koje su ponudili Zdravko Mamić i njegova obitelj, sponzorski ugovor Dinama sa Siemensom te prava na transfere nekih igrača, ali kaže da su krediti uredno vraćeni, pa nije bilo potrebe za aktivacijom osiguranja. Truskaller navodi da je uprava podnosila financijska izvješća izvršnom odboru o godišnjim prihodima i rashodima kluba, a podnosili su ih Zdravko Mamić i Damir Vrbanović, kao članovi uprave.

Odvjetnik bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića Filip Glavaš rekao je kako priznanje krivnje poduzetnika Igora Krote neće ni na koji način utjecati na tijek kaznenog postupka u aferi "Dinamo 2" ni na ulogu njegova branjenika u postupku. Glavaš je kazao da, kao i u slučaju prethodne nagodbe okrivljenika Nikkyja Arthura Vuksana s Uskokom, može samo nagađati zbog čega je Krota odlučio priznati krivnju. Smatra da je Krota time htio završiti ovu epizodu u svome životu, jer je vrlo vjerojatno svjestan da će, bez obzira na utvrđene dokaze i činjenice, biti proglašen krivim. Drži da si je Krota želio olakšati situaciju te krenuti dalje i da ga s te strane razumije. Nije želio komentirati očekuje li eventualne nove nagodbe ostalih okrivljenika, jer smatra da, ako ih i bude, neće ni na koji način utjecati na poziciju Zdravka Mamića.

Igor Bošnjak
Filip Glavaš

odvjetnik Zdravka Mamića

I u utorak ispitani svjedoci potvrđuju da su od Zdravka Mamića primali gotovinske isplate u ime NK Dinama, a što potvrđuje tezu obrane da su sva sredstva koja su podizana s klupskog računa u austrijskom Klagenfurtu utrošena isključivo za poslovanje kluba.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana