Novosti
ANTUN GOLUBOVIĆ, ODBOR ZA SVINJOGOJSTVO HPK-A

Konstruktivnim razgovorom naći rješenje za zajedničke probleme
Objavljeno 28. studenog, 2023.

Uzgajivači svinja pozdravljaju nove potpore svinjogojcima koje je proteklog tjedna donijela Vlada RH za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, za što je osigurano 7 milijuna eura. Potvrdio nam je to i dugogodišnji uzgajivač Antun Golubović iz Đurića, ujedno i predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).Pravilnik o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge, kako nam je pojasnio, mjera je za izgubljenu dobit koja će se svinjogojcima isplaćivati po danu. Na mjesečnoj bazi to je okvirno 65 eura po rasplodnom materijalu i između 10,5 i 11 eura po tovljeniku na dan eutanazije, kako je navedeno u zapisniku. Ako je, primjerice, neki uzgajivač imao 10 krmača i 30 tovljenika, mjesečno će dobivati naknadu od oko 950 eura. To se, pojasnio nam je, odnosi na kategoriju 3, a išli su s prijedlogom da se za kategoriju 0,1 i 2 podignu de minimis potpore i isplati ih se iz tih sredstava. Svi će ljudi, naglasio je, koji su imali svinje biti obeštećeni, uključujući i uginuća svinja, za što se uspio izboriti.

Vrlo bitnim smatra i doneseni Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge. "To je bitna mjera za stimuliranje proizvodnje prasadi jer imamo problem ljudi koji su se isključivo bavili time i nisu ih mogli prodavati. I njima će ići naknada od oko 60 eura mjesečno po krmači da bi zadržali proizvodnju", kazao je.

Dodaje da je raspisana i redovita mjera 73.10 gdje će se za adaptaciju objekata moći dobiti nepovratno sufinanciranje od 65 posto, a za mlade poljoprivrednike 80 posto. Što se tiče podizanja biosigurnosnih mjera u objektima, tu je financiranje do 100 posto. Svi će uzgajivači, pojasnio je, morati biti u 3. kategoriji, ali će i ona biti razvrstana u potkategorije do 10 svinja, od 10 do 100 i preko 100 komada svinja. "Nastoji se ljudima maksimalno pomoći da se što lakše prilagode trećoj kategoriji, a jedan od uvjeta bit će obveza redovitog vođenja evidencije o broju grla, kako bi se znalo tko koliko ima svinja, kako bi se konačno uvelo reda. Morat će biti markirane kako bi se znalo odakle su i gdje su završile", kazao je.

Golubović ističe da je na svim sastancima s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede vidljivo da postoji volja da se što više pomogne svinjogojcima. Napominje da uskoro ide i program za nabavu rasplodnog materijala. Također će biti moguća i izgradnja tipskih objekata za držanje svinja, kako bi se izbjegle administracijske procedure, što će, očekuje, također biti sufinancirano u visokom postotku.

“U pregovorima vodimo računa o svim aspektima svinjogojske proizvodnje. Moram priznati da određenih problema u komunikaciji među svinjogojcima ima i tu dolazi do svakakvih situacija koje se moraju riješiti razgovorom”, napominje. Još je jednom ponovio da ne želi da netko na njemu kupi političke bodove i da pri tome čvrsto ostaje.

Marija Lešić Omerović
Za zajednički sastanak s ministricom
Predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK-a sastao se s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela, Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje i Udruge svinjogojaca VSŽ-a. Sastanku su, među ostalim, nazočili Goran Jančo, Tomislav Pokrovac, Dobromir Čović, Stjepo Mijić, Kristina Bakula i drugi. “Izvijestili smo ih o svemu o čemu je do sada razgovarano i što smo do sada uspjeli dogovoriti s Ministarstvom, i dali smo im odgovore na veliku većinu njihovih zahtjeva. Zatražili smo zajednički sastanak s ministricom i vjerujem da ćemo konstruktivnim razgovorom riješiti sporne zahtjeve i uspjeti postići dogovor”, zaključio je Golubović.

Možda ste propustili...

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ

Dobit Ine 250,3 milijuna eura

U DVA, TRI ILI U VIŠE BLOKOVA

Oporba: Vrijeme je za nove izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEKTOR KOJI VAPI ZA RADNOM SNAGOM

Trgovci traže 10.000 radnika

2

NAVIKE SE TEŠKO MIJENJAJU

Duhanski proizvodi manje se kupuju na crnom tržištu

3

PROBLEMI I ZAHTJEVI HRVATSKIH UZGAJIVAČA SVINJA

Uzgajivači traže kontrolu uvoza i više klaonica