Crna kronika
NEPRAVOMOĆNO OSUĐENI NA UVJETNE KAZNE

“Složna braća” provalila u vikendicu i demolirala je, jedan je ukrao i automobil
Objavljeno 28. studenog, 2023.

Četiri brata iz Slavonije, u dobi od 23, 22, 27 i 30 godina, dobila su uvjetne kazne zbog provale u vikendicu, a 23-godišnjak je proglašen krivim i zbog krađe susjedova automobila. Sud je "složnu braću" nepravomoćno proglasio krivima što su od 1. studenoga 2020. od 11 sati do 3. studenoga 2020. godine do 13 sati, u malom mjestu u Slavoniji, u nakani da dođu do pića, došla do vikendice sumještanina i pokidala drvene žaluzine na prozoru. Potom su nasilno otvorili zatvoreno krilo prozora kroz koji su ušli u vikendicu te uzeli litru rakije, dva piva i bocu Coca-Cole, stvari ukupne vrijednosti oko 100 kuna.Dvadesettrogodišnjak je proglašen krivim i jer je 15. kolovoza 2020. godine od 22 sata do 23.47 sati, u istom malom slavonskom selu, ušao u dvorište kuće u kojem se nalazila otključana Opel Vectra s ključevima u bravici, nakon čega je pokrenuo vozilo i vozio se njime do Đakova. Ondje je s autom sletio u kanal, nakon čega je otišao u nepoznatom smjeru. Vlasniku vozila prouzročio je materijalnu štetu u iznosu od oko 7000 kuna. Sud je 23-godišnjaka osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana, no u zatvor neće ići ako u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Ostala tri brata osuđena su na po 10 mjeseci zatvora, no u zatvor neće ako u godini dana ne počine novo kazneno djelo. Vlasniku vikendice moraju isplatiti solidarno 1340 eura od pravomoćnosti presude, a 23-godišnjak vlasniku automobila mora isplatiti još 926,06 eura. S obzirom na to da su braća slabijeg imovnog stanja, da nisu zaposlena, da uzdržavaju maloljetnu djecu i supruge, sud ih je oslobodio plaćanja troška kaznenog postupka.

Braća se nisu smatrala krivima, no sud je, analizirajući njihove obrane, utvrdio da su uskladili priču u bitnim detaljima, jer su iskazivali drukčije od ispitivanja u policiji. Naime, 23-godišnjak je u policiji sve priznao, a u postupku je promijenio iskaz govoreći kako su ga u policiji natjerali da sve prizna. Međutim, sud u to nije povjerovao, jer su izjave na sudu i u policiji oprečne kod sve četvorice. Isto tako 22-godišnjak je ranije tvrdio da uopće nije bio u vikendici, u obrani u postupku navodi da se on napio, bio je u toj vikendici, da je prozor bio otvoren te da su po njega došli 30-godišnjak i 23-godišnjak.

U obrazloženju presude navodi se kako iz obrana okrivljenika proizlazi da su bili u vikendici, poriču provalu, prisvajanje stvari i počinjenu štetu, no kako su njihove obrane u bitnim detaljima oprečne, nelogične i neuvjerljive, sud ih nije prihvatio kao vjerodostojne i ocijenio kao istinite.

Vlasnik vikendice svjedočio je kako su mu uništili cijelu vikendicu, drveni hrastov stol sa stolicama, stolariju, slike, posteljinu i razbili su mu "sve živo". Uništili su potpuno prozor kroz koji su ušli, a misli da su čak i zapalili vatru u kući, gorjele su svijeće posvuda, kuhali su kavu. Popili su litru rakije, dva piva i bocu Coca-Cole koju su tamo pronašli, a to im je drugi ili treći put da su mu uništili vikendicu, samo prethodnih puta nije bila tolika šteta. To je malo selo, i susjedi su vidjeli da su u vikendicu ušla braća. Jednom od njih rekao je da to više ne čine i da će ih prijaviti ako to i dalje budu činili, na što mu je on rekao: "Zapamtit ćeš ti mene", a nekoliko dana nakon toga su provalili u vikendicu i sve uništili. Jednog od njih je susreo, a on mu je i priznao da su to učinili.

Vlasnik ukradenog automobila prijavio je da su mu uništena i dva kotača i limarija, jer je cijela prednja strana bila smrskana. Prednja maska je “otišla” jer je auto u završio u kanalu. Napravili su mu štetu u visini od najmanje 1000 eura i taj isti koji je to napravio priznao je da ga je ukrao. Također su mu ukrali i pumpu, provalili su kroz prozor. Jedan od njih mu je nakon tog događaja nudio 1000 eura da on kaže da im je on dao auto, na što ga ja pitao: “Je li ti imaš 1000 eura?”, a on je rekao da će ići na more raditi. Nakon toga ga je istjerao iz kuće.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana