Regija
NEMA GOVORA O ZATVARANJU

SDF Žetelice će i nadalje
proizvoditi kombajne u Županji
Objavljeno 27. studenog, 2023.
U ovoj će godini biti proizvedeno 275 kombajna, a proizvodni je plan za 2024. između 210 i 220
ŽUPANJATvornica Same Deutz Fahr Žetelice, jedna od perjanica županjskog gospodarstva, nastavlja i dalje raditi i u gradu na Savi proizvoditi kombajne, i nema govora o njezinu zatvaranju, potvrdio je za Glas Slavonije generalni direktor Damir Kobaš. Posljednjih dana, naime, kruže priče o tome kako tvornica odrađuje posljednju proizvodnu sezonu u Županji i da će od 15. prosinca staviti ključ u bravu. Na taj su se potez, glasine govore, vlasnici odlučili zbog drastičnog pada proizvodnje i prodaje kombajna i zaključili su da ondje više ne pronalaze svoj interes i ekonomsku opravdanost za njezin daljnji rad.Kobaš je odbacio takve navode, prokomentiravši da uvijek ima svakakvih priča, te najavio kako će, kao i svake godine, tijekom božićnih i novogodišnjih praznika radnici biti na kolektivnom godišnjem odmoru. Rade do 22. prosinca, a na posao se redovito vraćaju 8. siječnja i kreću u novu proizvodnu godinu. Potvrdio nam je da je proizvodni plan za 2024. smanjen u odnosu prema ovogodišnjem. Na početku 2023. plan je bio proizvesti 300 kombajna, ali je zbog smanjenje potražnje i manjeg broja narudžbi od očekivanog taj broj smanjen na 280, a godinu će završiti s 275 kombajna. Trenutačni plan proizvodnje za 2024. je između 210 i 220 kombajna, a zasad imaju i konkretne narudžbe za Tursku, Njemačku i Poljsku. Kobaš je kazao da su "zbog krize na tržištu smanjeni zahtjevi, ali ništa kritično". A do poremećaja na tržištu poljoprivredne mehanizacije, podsjećamo, došlo je 2020. godine kada se tvornica kombajna, kao i cijelo gospodarstvo, suočila s izazovom pandemije koronavirusa, a dodatne probleme na tržištu prouzročio je rat u Ukrajini. Na smanjenje potražanje kombajna utjecalo je i smanjenje cijena zrna i jako loši prinosi u većini europskih zemalja, prouzročeni različitim vremenskim nepogodama. A i SDF Žetelice se, kao i svi drugi proizvođači poljoprivredne mehanizacije, i nadalje suočava s problemom raspoloživosti materijala i s cijenama energenata koje su na visokoj razini, ali unatoč svim poteškoćama uspijeva održati sve narudžbe.

Slične su priče o mogućem zatvaranje tvornice, podsjećamo, kružile i početkom 2019., u vrijeme velikog štrajka radnika, a odlazak SDFŽ-a iz Hrvatske i preseljenje proizvodnje kombajna u susjednu Srbiju spominjalo se i 2017. godine, što se pokazalo neutemljenim i netočnim.

Marija Lešić Omerović
NAGODINU MINIMALAN BROJ SEZONACA
Svi su svjesni značenja SDFŽ-a za županjski kraj i za brojne obitelji kojima osigurava radna mjesta, redovita primanja i egzistenciju. Zatvaranje tvornice koja pripada u izvrsni dio hrvatskoga gospodarstva i među veće izvoznike bio bi velik udarac za Županju i znatno bi narušilo gospodarsku i socijalnu sliku grada, ali i cijele županije. Zbog smanjene proizvodnje kombajna nagodinu će, doznajemo od Kobaša, angažirati minimalan broj sezonaca. Zbog odlazaka radnika u mirovinu ili drugih razloga, a radi osiguranja stabilnosti proizvodnje, i u ovoj su godini zapošljavali radnike na neodređeno vrijeme. U proizvodnji su povećali bazu stalnih radnika zaposlivši njih 20 koji su dotad radili na određeno vrijeme.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade