Kultura
PREDSTAVLJEN 16. SVEZAK LEKSIKONA PODUNAVSKIH HRVATA - BUNJEVACA I ŠOKACA

Kapitalan leksikografski projekt hrvatske manjine
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Dosad najopsežniji svezak od svih izdanja - 16. svezak Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca, predstavljen na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a riječ je o kapitalnom leksikografskom projektu hrvatske manjine u Vojvodini i Republici Srbiji. Pročelnik Sveučilišnog odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta(HKS) i član uredništva Leksikona Mario Bara, istaknuo je na predstavljanju sveska kako je rad na zborniku bio zahtjevan i dugotrajan proces, ali projekt vrijedan toga jer nudi bogat opus informacija o temi koja nije toliko poznata u hrvatskoj javnosti, priopćeno je iz HKS-a.

- Sami cilj Leksikona od njegovih početaka bio je pružiti uvid u povijest hrvatskog naroda na tim područjima, jer se o njima dosad relativno malo znalo te su o njima u velikoj mjeri pisali srbijanski i mađarski povjesničari - rekao je glavni urednik Leksikona iz Hrvatskog akademskog društva iz Subotice Slaven Bačić. Dodao je kako se u Leksikonu ne obrađuje građa isključivo usmjerena na Hrvate, nego su tu i pripadnici drugih naroda koji su znatno pozitivno ili negativno utjecali na to područje i Hrvate na tom području. Ovo 16. izdanje okupilo je 182 autora, a u njemu se nalaze 272 članka, od čega su 204 biografije važnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti bačkih Hrvata, što je najviše biografija u dosadašnjim izdanjima.

Publicist i leksikograf te član uredništva Leksikona Eduard Hemar naglasio je kako je ovo najveći svezak u cijelom projektu koji traje više od 20 godina te da se on, uz rad na ispunjavanju forme zbornika, u većoj mjeri bavio sportskim kontekstom osoba u Leksikonu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana