Autoglas
SIGURNOSNI POJAS

Nevezani muškarci poginuli su, vezana je žena preživjela
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Pametni znaju čemu služi pojas - policijski je slogan kojega se treba držati

Pametni znaju čemu služi pojas - slogan je koji već godinama policija upućuje vozačima i svim osobama u vozilima. U autoškolama, osnovnim i srednjim školama taj se slogan neprestano ponavlja, ne zbog zadovoljavanja pravne forme, nego zbog spašavanja ljudskih života. Pokazuje se to, na žalost, u praksi, a posljednja prometna nesreća sa smrtnim posljedicama zbila se prije nekoliko dana u karlovačkom kraju.U subotu oko 11.30 u mjestu Zagraj, u općini Draganić, dogodila se prometna nesreća u kojoj su dvije osobe poginule. Dostavnim vozilom karlovačkih registracijskih oznaka naseljem Zagraj upravljao je 49-godišnjak ne držeći se bliže desnom rubu kolnika, pa je skrenuo ulijevo, sišao na zemljanu površinu i u nekontroliranom kretanju udario u kosinu kanala i betonski rub mostića. Nakon toga vozilo se prevrnulo i udarilo u betonski stup. Na mjestu nesreće 49-godišnji vozač smrtno je stradao, a 49-godišnji suvozač preminuo je u karlovačkoj bolnici. Ni jedan od njih nije bio vezan, a nesreću je preživjela 52-godišnja putnica, koja je bila vezana sigurnosnim pojasom. S teškim ozljedama zadržana je na liječenju u karlovačkoj bolnici.

Sigurnosni pojas nedvojbeno pridonosi smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zakonom je stoga propisano da se vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosnim pojasom! Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani pri sudaru nastavljaju kretanje kroz vozilo i iz njega. Bez obzira na to kako se čvrsto pri tome držali rukama ili bili oslonjeni nogama, odnosno držali upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju.

Nabrojimo li samo neke alarmirajuće znanstveno mjerljive činjenice - poput spoznaje da je sila udara pri brzini od 50 km/h jednaka padu s trećeg kata zgrade, kako 75 % osoba koje ispadnu iz vozila prilikom njegova prevrtanja smrtno strada - važnost korištenja sigurnosnim pojasom nameću zakoni zdravog razuma.

Svi pozitivni statistički pokazatelji u vezi s upotrebom sigurnosnog pojasa, utemeljeni na simulacijama različitih vrsta i načina udara u vozilo, odnose se na situacije kada su osobe u vozilu pravilno vezane. No koliko se osoba zapravo pravilno veže sigurnosnim pojasom? Sigurnosni pojas, da bi uopće funkcionirao na predviđen način pri naglom zaustavljanju vozila ili udaru u drugo vozilo ili prepreku, mora zahvaćati tri ključne točke na tijelu, odnosno mora prelaziti preko ključne kosti, nadalje poprečno preko torza i naposljetku preko kukova, fiksirajući zdjelicu uz podnožje naslona. Ako sigurnosni pojas pomaknete s predviđenih točaka, on više nije u funkciji sigurnosti, nego tek dodatna, estetska oprema vozila.

Milan Bugarić
KAZNA ZA NEVEZANJE JE 130 EURA
Statističke brojke su zabrinjavajuće, pogotovo nakon što je jedna anketa pokazala da se gotovo 50 posto osoba u automobilu ne veže pojasom. Glavna misao svih osoba u automobilu je - kolika je kazna, a ne koje su posljedice zbog nevezanja u slučaju prometne nesreće. Kazna za nevezanje pojasa inače iznosi 130 eura, a posljedica prometne nesreće može biti smrt ili pak teško ozljeđivanje. Sa sigurnosnim pojasom to možete izbjeći. Trebali biste se vezati istoga trenutka kada sjednete na vozačko, suvozačko ili pak stražnje sjedalo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike