Novosti
ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Pri kraju obnova dvorca Pejačević, otvorenje 2024.
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Traju posljednji radovi, uključujući i tehnički pregled. Slijede promopredaja i unos novokupljene opreme

Obnova dvorca Pejačević u Našicama uskoro će biti dovršena, što će omogućiti nov način prezentacije stalnog postava Zavičajnog muzeja Našice, a uz baštinu našičkoga kraja posjetitelji će moći doznati i pojedinosti o obitelji Pejačević te njezinoj najpoznatijoj članici Dori Pejačević.Radovi na obnovi dvorca, koji potječe iz 19. stoljeća, i na listi je zaštićenih kulturnih dobara, počeli su početkom 2021. nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s nasljednicima obitelji Pejačević, kojima je 2008. godine dvorac bio vraćen u vlasništvo u procesu denacionalizacije, nakon što im je bio oduzet 1945. godine.

Ravnateljica našičkog Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak u razgovoru za Hinu objašnjava kako je nakon Domovinskog rata obitelj Pejačević zatražila povrat svoje oduzete imovine, pa je u tom procesu i dvorac bio vraćen Marcosu Pejacsevichu iz Argentine, ali je Grad Našice uspio pregovorima ishoditi njegov otkup, tako da je danas u gradskom vlasništvu.Podsjeća da je dvorac, koji je bio sjedište našičke grane obitelji Pejačević, današnji izgled, u historicističkom stilu, s pet etaža, poprimio oko 1865. godine na inicijativu hrvatskog bana grofa Ladislava Pejačevića, a njegov sin Teodor, također hrvatski ban, koji je na banskoj dužnosti 1903. godine naslijedio Khuena Hedervarya, u neposrednoj blizini dvorca 1907. godine izgradio je tzv. Mali dvorac, za sina Marka i njegovu obitelj.

Tri stanara


Projekt "Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog" vrijedan je 99,8 milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala ga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 85 posto, odnosno 74,9 milijuna kuna. Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je krajem 2019. godine, u Vukovaru, napominju u ovoj muzejskoj ustanovi.

Iako su poslovi na obnovi počeli još početkom 2021., zbog pandemije koronavirusa, izbijanja rata u Ukrajini te velikih oscilacija na tržištu materijala i radne snage, planirani rok radova od dvije godine morao se produžiti na kraj 2023. godine, ističe ravnateljica Lučevnjak.

U tijeku su posljednji radovi, uključujući i tehnički pregled, nakon čega se očekuje primopredaja objekta te unos novokupljene opreme, prvenstveno namještaja za urede i stalni postav muzeja.

Sve ove aktivnosti bit će okončane do kraja 2023. godine, nakon čega slijedi useljenje korisnika, a u slučaju Zavičajnog muzeja Našice i realizacija stalne muzejske izložbe. Svečano otvorenje bit će planirano vjerojatno za početak 2024. godine, u kojoj će Muzej obilježiti 50. obljetnicu postojanja, napominje Lučevnjak.

S obzirom na to da se, od četvero dosadašnjih korisnika dvorca, našička Gradska knjižnica preselila na novu lokaciju, nakon obnove, uz Zavičajni muzej Našice, u dvorcu će ostati dvije udruge – Gradska glazba te Hrvatsko kulturno društvo "Lisinski", čime se otvara mogućnost optimalne simbioze dvorca i Zavičajnog muzeja, što je glavni zadatak nove koncepcije te muzejske ustanove, kažu u našičkom Zavičajnom muzeju.

Tako će Muzej dobiti sve prostorije na etažama prizemlja, kata i potkrovlja, dok će suteren i podrum dijeliti s ostalim korisnicima. Obnovom potkrovlja dobiva se vrlo kvalitetan prostor za muzejske sadržaje, ali i sadržaje koje organiziraju druge našičke institucije, udruge i gospodarski subjekti, navodi ravnateljica Lučevnjak.

Iako je, zbog obnove dvorca, Zavičajni muzej dislocirao građu u privremenu čuvaonicu, u prostor u gradskom vlasništvu, organizirao je povremene posterske izložbe i predavanja, a tijekom cijele ove godine organizirao je brojne sadržaje vezane uz 100. obljetnicu smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Nova koncepcija


Cilje je nove muzeološka koncepcije Zavičajnog muzeja realizacija jedinstvene i vrlo atraktivne "muzejske priče" o obitelji Pejačević, koja će biti interpretirana u većem dijelu prizemlja i suterena dvorca, gdje se nalazi najsačuvaniji dio interijera, a u kojem će biti izloženi originalni materijali vezani uz obitelj Pejačević (umjetnine, namještaj, predmeti umjetničkog obrta, knjižnica).

U ostalim dijelovima dvorca izlagat će se ostale povijesne, kulturne i prirodoslovne vrijednosti našičkog kraja, temeljene prvenstveno na zbirkama ovoga muzeja, pojašnjava ravnateljica Lučevnjak.

Sačuvana likovna građa dvorca Pejačević dijelom je istražena i publicirana u katalogu izložbe "Likovna baština obitelji Pejačević" (Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, 2013.), a daljnja istraživanja usmjerena su na sačuvani namještaj i predmete umjetničkog obrta, koji se nalaze u fundusu hrvatskih muzejskih ustanova, pretežno Muzeja Slavonije u Osijeku. Najreprezentativniji elementi ove građe namjeravaju se izložiti u novom stalnom postavu Muzeja, navodi Lučevnjak.

Glazbeni salon u suterenu Dvorca ujedno će imati i funkciju spomen-sobe skladateljice Dore Pejačević, ali i funkciju održavanja povremenih manjih sadržaja povezanih s njezinim stvaralaštvom, poput komornih koncerata njezine glazbe, predavanja ili predstavljanja knjiga, poručuju iz muzejske Uprave.

Igor Bošnjak
Osim interijera obnovljen i okoliš
Realizacija stalnog postava Zavičajnog muzeja u obnovljenom dvorcu odražavat će kulturni identitet Našica i našičkog kraja s obzirom na to da ova ustanova pripada muzejima općega tipa, s raznovrsnom građom koja je razvrstana u Arheološki, Povijesni, Umjetnički, Etnološki odjel i odjel Muzejske knjižnice, ističe ravnateljica Lučevnjak. Dodaje kako je, uz obnovu interijera, proces obnove obuhvatio je i okoliš dvorca, s hortikulturnim uređenjem te uređenjem dječjeg igrališta i ljetne pozornice uz zapadnu stranu dvorca. Više od dvjesto godina Pejačevići su bili vlasnici našičkog posjeda te ostavili neizbrisiv trag u gospodarskom, političkom i kulturnom životu Našica i Hrvatske, a prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević, kći bana Teodora Pejačevića, u dvorcu je skladala dio svojih kompozicija.

Osim što će posjetitelji moći doživjeti izvorni izgled ovih prostora, Lučevnjak ističe kako će se završetkom obnove dvorca u njegovim prostorijama prenijeti i priča o obitelji Pejačević i njihovoj ulozi u povijesti ovoga područja, ali i Hrvatske. Završetak obnove dvorca Pejačević omogućit će realizaciju nove koncepcije Zavičajnog muzeja Našice, čiji je cilj uspostava suvremene muzejske ustanove, koja će biti mjesto komuniciranja prirodne, povijesne i kulturne baštine našičkog kraja, njezinih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti, napominju u Upravi našičkog Zavičajnog muzeja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIVREMENI HELIDROM JE SPREMAN

Helikopter hitne medicinske
pomoći uzlijetat će iz Osijeka

2

TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika

3

FENTANIL ZABRINJAVA EUROPU

Sve veći strah od širenja
i posljedica zombi-droge