Regija
ODRŽAN TRADICIONALNI ZIMSKI VAŠAR

Nikad posjećeniji Čvarak fest
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Najbolje čvarke istopili valpovački Kumovi. Prosječna cijena 20 € za kilogram

KARANAC - Nekoliko tisuća ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva posjetilo je u subotu Karanac, odnosno tamošnju poljanu kod katoličke crkve svetog Donata.

Parkinga u bližoj i daljnjoj okolici nije bilo ni za lijek, a od silnog mnoštva u jednom se trenutku nisu vidjeli ni štandovi s autohtonim, domaćim proizvodima slavonsko-baranjskih OPG-ova. Takvo mnoštvo u ovo baranjsko etno selo privukao je tradicionalni Zimski vašar koji posljednje subote u studenome organiziraju Udruga čuvara starih zanata i Baranjska kuća, uz pomoć TZ-a Baranje. Sudeći po izjavama redovitih posjetitelja i procjenama organizatora, ovogodišnji Zimski vašar bio je do sada najposjećeniji. Od jutarnjih sati do ranog poslijepodneva, naime, posjetilo ga je prava rijeka ljudi, među kojima i nekoliko organiziranih ekskurzija. A da je uistinu riječ o najmasovnijem vašaru dosad, dokaz je broj ‘‘čvarak-majstora‘‘ na Čvarak festu koji se održava u sklopu Zimskog vašara.

Vatre je pod kazane zapalilo 25 natjecatelja (ekipa) iz Baranje, Đakova, Belišća, Valpova, Velikog Trgovišća… Komisija koja je radila u sastavu Zvonko Barić (Nard), Silvija Majić (Makarska) i Vlado Grujić (Beli Manastir) najboljim je čvarcima proglasila one koje je istopila valpovačka ekipa Kumovi, sastavljena od pravih kulinarskih majstora. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Kraljik iz Belišća koji je već osvajao ‘‘zlato‘‘ na karanačkim Čvarak festovima i ostalim sličnim manifestacijama, dok su ‘‘broncu‘‘ osvojili domaći ‘‘čvarkeši‘‘ - ekipa sastavljena od članova OPG-a Lovrenčić. Teško je, izjavili su članovi komisije, bilo odlučiti čiji je čvarak najbolji, pa su odlučile nijanse. Premda je, dodali su, među uzorcima bilo i onih koji baš i nisu za trpezu budući da su, vjerojatno, visokoj temperaturi bili izloženi poprilično duže nego što je bilo potrebno. Nije potrebno spominjati kako je velika većina čvaraka planula odmah nakon što su izvađeni iz kazana, kao i oni izloženi na štandovima. Cijena im je, u prosjeku, bila 20 eura za kilogram. Manja pakiranja prodavala su se i za više novca.

Relativno brzo opustjeli su i štandovi s kobasicama, čija je prosječna cijena bila 15-ak eura za kilogram, a tražili su se i ostali suhomesnati proizvodi, sirevi, mast, razni kolači, lješnjaci, orasi, med… Upravo ‘‘medni štand‘‘ OPG-a Jurić Marina proglašen je najljepšim na Vašaru. Zadovoljan odzivom izlagača i posjetitelja bio je idejni začetnik cijele priče, Vladimir Škrobo-Bajo.

- Čvarak fest, ali i svi ostali slični događaji u Baranji, goste privlače stoga što se događaju u Baranji, koja je sklop dobrih ljudi i dobre hrane. U turizam se puno ulaže, imamo potporu s raznih strana i vjerujem da mi to dobro uzvraćamo. Nikada nije bilo toliko kazana kao danas. Neki su mislili da će se čvarci prodavati po 50 eura, ali to nije točno. Cijena je oko 20 eura, što je ekonomska cijena, po meni svakom prihvatljiva - istaknuo je Bajo.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

OBILJEŽILI DAN RUŽIČASTIH MAJICA

I vrtićarci su rekli “ne” nasilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade