Osijek
ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA

Veliki jubilej: 25 godina umjetničkog obrazovanja
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, u povodu svoga 25. rođendana, priredila je u prostoru Arheološklog muzeja izložbu radova nastavnika koji su postavili temelje umjetničkom obrazovanju u Osijeku i podijelili lekcije o likovnosti prvim generacijama u području likovne umjetnosti i dizajna.Koncept izložbe formiran je doslovno i simbolički oko lika i djela umirovljenih profesora ŠPUD-a; likovi Jelene Bauer, Dinka Županovića, Ratka Žaje, Marka Živkovića, Vladimira Pandžića i Nenada Lešine predstavljeni su portretima koje su nacrtali sadašnji učenici škole, a njihovo je djelo prezentirano jednim umjetničkim radom autora.

- Suprotstavljanje umjetničkih radova i učeničkih portreta umjetnika metaforički je dvoboj između prošlosti i sadašnjosti škole. Ovi su profesori bili zmajevi ŠPUD-a jer su osebujnim karakterom i svojim autoritetom, ponekad i strogošću, poticali i oblikovali mlade ljude usmjerene umjetnosti na jedinstven pedagoški način ostavljajući iza sebe priče i mitove koji se prenose generacijama - rekla je doc. dr. sc. Lana Skender, autorica predgovora.

Svjetlana Rauš iz županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, istaknula je kako je riječ o jedinstvenoj školi na ovom području jer joj gravitiraju učenici svih pet slavonskih županija. Autorica postava izložbe Marija Adrić Soldo potvrdila je kako su se svi pozvani autori, bivši nastavnici, rado odazvali projektu i rado se prisjetili rada u ovoj školi, što je uvršteno i u Katalog koji je izdan tom prigodom.


Izložbu je otvorila ravnateljica Kristina Kopf, upoznavši ukratko okupljene s povijesti škole, a u u glazbenom dijelu programa nastupila je mlada Pava Čorić Ravenščak.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

POVIŠEN CENZUS I IZNOS GRADSKIH POTPORA

Oko 10.000 umirovljenika dobiva gradske uskrsnice

PROMOVIRANA KNJIGA JELENE KOVAČEVIĆ

Umjetnost život čini boljim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

3

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu