Kultura
KOST: PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA “UŠKROBLJENI OVRATNICI”

Pjesmama želim potaknuti više empatije i poštovanja među ljudima
Objavljeno 27. studenog, 2023.
U knjižari Nova održana je promocija zbirke pjesama "Uškrobljeni ovratnici" autorice Brankice Bošnjak, dobitnice Nagrade "Duhovno hrašće" na Pjesničkim susretima u Drenovcima za najbolju pjesničku zbirku objavljenu prošle godine. U sklopu nove kOSti, odnosno književne osječke tribine, organizatorica projekta, moderatorica i urednica zbirke, Livija Reškovac, imala je samo riječi hvale za spisateljicu.

Iako je relativno kasno počela pisati poeziju, rođena Osječanka Brankica Bošnjak 2013. godine objavljuje svoju prvu knjigu "Pokucaj, nikad se ne zna", a zatim i "Ožiljak na Isusovom dlanu" i "Mat(ern)ica". Nositeljica je brojnih priznanja i nagrada za poeziju, među kojima se izdvaja Plaketa Mihovila Pavleka Miškina za izniman doprinos u amaterskom književnom stvaralaštvu. Poetski nastavak prvih triju zbriki, "Uškrobljeni ovratnici", sadrži čak 77 pjesama o međuljudskim odnosima, braku, ratu, bolesti i svemu onome što čini naše društvo.

- Pjesme su refleksivne, autorica se obraća bogu kao da joj je prijatelj, neprestano tragajući za smislom života. Posebnost njezina stvaralaštva je u tome što kombinira klasično pjesništvo s postmodernističkim elementima pa se tako mogu pronaći brojne uzrečice, latinske izreke i veze s umjetnosti. Bez okolišanja, hrabro i staloženo ulazi in medias res, zadirući u najbolnije egzistencijalne teme i prenoseći ih posve jednostavno, uz humor i pokoje retoričko pitanje - naglašava Reškovac.

Samozatajna autorica priznaje da nikada nije previše razmišljala o pisanju poezije, ali kada se dogodio jedan incident, dotučena i razočarana nepravdom, okreće se upravo književnosti.

- Tada sam tražila okidač kako bih svu tugu, bijes i gorčinu izbacila iz sebe - i pronašla sam se u poeziji. Inspiraciju dobivam iz svega oko nas. U svijetu se trenutno vodi 20 ubilačkih ratova, ali mi spominjemo samo dva. Ljudi, najbliži jedni drugima, više ne mogu biti zajedno. U čovjeku se nekako stvori potreba da pokaže da može biti bolji, da nema razlike jesmo li ovdje ili u Siriji - svi smo ljudi. Meni je svako dijete, palestinsko, ukrajinsko, rusko - jednako. Pjesmama želim potaknuti više empatije, poštovanja i razumijevanja među ljudima - ističe Bošnjak.

Autorica veliku nadu polaže u književnost, vjerujući da zaista može napraviti veliku društvenu promjenu, no prvo je potrebno razviti kulturu čitanja. U digitalnom dobu, mnogi su izgubili kontakt s fizičkim tekstovima i istinskim osjećajima stoga bi reforma trebala započeti još u obrazovnom sustavu, kaže.

- Sredine u kojima ima pjesnika i književnika, treba više uključiti u školski program, ne da čitaju njihova djela, već da se druže i vide što takva profesija znači. Toliko ljepote ima u književnim djelima, pogotovo među društvenim temama koje će mladi lakše razumjeti i razvijati empatiju. Meni je najviše značila podrška pjesničkih krugova, trebamo biti spremni poslušati druge, možda tako i sami dobijemo ideje - dodaje Bošnjak. E. Lukić
Livija Reškovac

urednica zbirke

Posebnost je njezina stvaralaštva u tome što kombinira klasično pjesništvo s postmodernističkim elementima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana