Crna kronika
NA UTAKMICI S TURSKOM

Pijanstvo u Opus Areni je skupo, kazna 400 eura i ne smije na utakmice
Objavljeno 25. studenog, 2023.
Slavonski navijač iduću godinu ne smije ići na utakmice reprezentacije, nego mora u policiju

Tridesettrogodišnji Slavonac proglašen je krivim što je 12. listopada u 22.45, na Opus Areni u Osijeku, kao navijač hrvatske reprezentacije gdje se u 20.45 odigravala međunarodna kvalifikacijska nogometna utakmica za Euro 2024 između reprezentacija Hrvatske i Turske, bio pijan. Provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da ima 0,97 promila alkohola u krvi. Time je počinio prekršaj iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zbog čega je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 400 eura. Vrijeme za koje je bio uhićen od 12. listopada u 22.45 do 13. listopada u 17.30 računa se kao 79,63 eura te mu preostaje platiti još 320,36 eura. Uz to, skoro neće na drugu utakmicu hrvatske reprezentacije.Sud mu je izrekao zaštitnu mjeru zabrane nazočnosti nogometnim utakmicama na području Hrvatske na kojima sudjeluje hrvatska reprezentacija, uz obvezu javljanja u nadležnu policijsku postaju u trajanju od jedne godine, a u što će mu se uračunati mjera opreza zabrane posjećivanja svih stadiona u Hrvatskoj na kojima igra hrvatska nogometna reprezentacija, određena naredbom o mjeri opreza osječke policije od 12. listopada.

Također, izrečena mu je zaštitna mjera zabrana odlaska na športska natjecanja u inozemstvu na utakmice na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija, s obvezom javljanja u nadležnu policijsku postaju i obvezom predavanja putovnice u trajanju od godine dana. Na temelju Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima 33-godišnjak je dužan najkasnije dva sata prije početka određenog športskog natjecanja pristupiti u nadležnu policijsku postaju prema mjestu prebivališta, a ako je odsutan iz mjesta prebivališta i nalazi se u Republici Hrvatskoj, u najbližu policijsku postaju i javiti se dežurnom policajcu te ga izvijestiti o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme trajanja športskog natjecanja, kao i za vrijeme do isteka dva sata nakon završetka tog natjecanja. Sve navedene zaštitne mjere stupaju na snagu nakon pravomoćnosti ove presude.

Novčanu kaznu dužan je platiti u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude, a ako ju ne plati, naplatit će mu se prisilno. Isto tako novčana kazna smatrat će se u cijelosti plaćenom ako Slavonac plati dvije trećine izrečene novčane kazne. Iako je oslobođen plaćanja troškova prekršajnog postupka, mora platiti troškove alkotestiranja u iznosu od 10,62 eura, također u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude.

Sandra Lacić
OLAKOTNE I OTEGOTNE OKOLNOSTI
U obrazloženju presude navodi se da je sud, pri odmjeravanju kazne navijaču, našao kao olakotne okolnosti da je prekršaj priznao i iskazao žaljenje, dok je kao otegotnu okolnost našao činjenicu da je prekršajno kažnjavan. Sud smatra da će se i sa novčanom kaznom postići svrhu kažnjavanja predviđenu zakonom u smislu specijalne i generalne prevencije, imajući u vidu, težinu, vrstu, okolnost i način počinjenja prekršaja. Presuda je bila 16. listopada, a u pisanom obliku objavljena je u četvrtak na e-oglasnoj ploči suda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu

2

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

3

u šumi u blizini mjesta Daranovci

Ubilo ga stablo