Magazin
TEMA TJEDNA: PREDIZBORNA PRAKSA

O čemu govorimo kad ne govorimo o uspjehu
Objavljeno 25. studenog, 2023.
SVE JE LOŠE, NIŠTA NA VALJA: KLASIČNI “MOTO” VEĆEG DIJELA OPORBE VEĆ POSTAJE ZAMORAN I DOSADAN...

Dok su za superizbornu, 2024. godinu, bar kada je riječ o izborima za Europski parlament, kao i one predsjedničke, termini manje-više poznati, prvi početkom lipnja, a drugi u prosincu ili siječnju, o onima najizazovnijima, parlamentarnim, još uvijek se samo nagađa. Mogući su i najesen, ali prema posljednjim glasinama mogli bi biti raspisani odmah nakon usvajanja proračuna za 2024. To bi, naime, mogao biti, kako navode upućeni, posljednji korak prije izbora te da premijer Andrej Plenković podvuče crtu i krene po novi mandat.Ova opcija značila bi raspuštanje Sabora najranije s nastupanjem zimske stanke, dakle 15. prosinca, ali vjerojatnije nakon što se zastupnici vrate na zasjedanje 15. siječnja. Sami izbori po ovom bi se scenariju održali već krajem veljače, odnosno u ožujku. No, to su još uvijek samo poluinformacije, dok je ipak istina da su političke stranke u predizbornoj kampanji još od početka ove godine. U međuvremenu izdogađalo se svašta. Od aktualnih zbivanja na domaćoj političkoj sceni u posljednje vrijeme izdvojimo primjerice populističke, demagoške zahtjeve za vojsku na granicama i najavu organizacije naoružanih sinjskih straža za zaštitu od migranata do nove radikalizacije vukovarske Kolone sjećanja pa do saborskog oporbenog lupanja... Sve to skupa prava je "raskošna" najava skorašnjih i službenih predizbornih kampanja.

POZIVI I OPOZIVI


Uz to, nakon već tko zna kojeg po redu zahtjeva za opozivom ministara, predsjednik Vlade Plenković i prošlog je tjedna odbio sve navode iz zahtjeva za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković i pozvao na prestanak obmanjivanja javnosti o afričkoj svinjskoj kugi koja se također prometnula u jednu od politikantskih oporbenih tema. Podsjetimo, pitanje povjerenja ministrici Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista, uz podršku 39 oporbenih zastupnika, tvrdeći da se neadekvatnim mjerama uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavonija baca na koljena. "Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrici Vučković podudara se s politikantskim napadima manjih, ne pretjerano kreativnih političkih stranaka koje koriste bolest afričke svinjske kuge kako bi, osobito na istoku Slavonije, manipulirali dijelom sugrađana i pritom ostvarili političku vidljivost, najčešće iznoseći znanstveno neutemeljene i lažne informacije", kazao je Plenković. Dodao je i da je inicijativa parazitiranja na afričkoj svinjskoj kugi nalik i na neuspješnu inicijativu za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša kada je skupina antivaksera, teoretičara zavjere, bila protiv mjera stožera usmjerenih zaštiti zdravlja i prevenciji bolesti koronavirusa, koja je ugrozila živote naših građana, rekao je. Još je dodao i kako su od 39 potpisnika inicijative njih gotovo pola "lupetala" koja su demonstrirala svoju kulturu i pristup politici "razbijanjem saborskog inventara" i "svima nama oduzimaju vrijeme". Došli su u Ministarstvo poljoprivrede i ministrici uvjetovali nekakve ideje, a većina niti ima svinje niti se bavi svinjogojstvom", istaknuo je premijer.

U međuvremenu, u sve se uključio i fantomski Stožer za obranu hrvatskog sela, koji je u srijedu i prosvjedovao, a pridužio im se i novoosnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, čiji je pak predsjednik Duško Pavlik zaradio kaznenu prijavu nezakonito premještavši svinje. Doduše, članova i simpatizera Stožera naravno ima, ali ostaje pitanje kako to da je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac, inače već poznat kao profesionalni prosvjednik, a koji se u javnosti nije pojavljivao godinama, budući da je za život zarađivao u inozemstvu, stoga se svinjogojstvom nije niti mogao baviti. Zato je potpuno legitimno pitanje tko stoji iza samoprozvanog Stožera i upleće li u sve to svoje prste i neka od političkih opcija, i to baš sada, u predizborno vrijeme? Inače, Pokrovca je ministrica Vučković ipak primala na sastanke u ministarstvo, koje su pak članovi Stožera napuštali, i to već nakon samo nekoliko minuta jer im nije po hitnom postupku odgovarala na pitanje pristaje li ili ne na njihove zahtjeve. Manjkali su pritom još samo traktori, ali i oni su se pojavili na cestama kao u neka prethodna "olovna vremena" puzajuće demogogije.

I dok fantomski Stožer prijeti i proziva, nakon desetak godina ponovno se pokušalo ispolitizirati i Kolonu sjećanja na žrtvu Vukovara, što je svojim potezima inicirao sam gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je sve skupa pokušao privatizirati i na taj način prikupiti bar nešto političkih bodova. I ovdje podsjetimo kako je Penava sam sebi zamislio kako bi trebala izgledati kolona, a da se nije ni pokušao konzultirati s Ministarstvom branitelja kao jednim od suorganizatora Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. A provokacija se sastojala od odabira plakata i tko će ga nositi na čelu kolone. Prema Penavinoj zamisli, to je trebao biti HOS, postrojba koja je doduše sudjelovala u obrani Vukovara, ali mogima je zasmetalo dominirajuće U u samom središtu plakata. Tako da su se u konačnici pojavila dva plakata za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara - njegov i Vijeća za pijetet, odnosno Vladin plakat. Ipak, unatoč političkim tenzijama i prepucavanjima, sam 18. studenoga prošao je bez većih incidenata, osim već uobičajenog (naručenog?) uzvikivanja spornog pokliča "Za dom spremni", podizanja desnice, što istražuje i policija, ili pak zviždanja članovima Vlade.

Konačno, dolazimo i do još jednog primjera "političkog lešinarenja", podgrijanog ne samo od dijela oporbe nego nažalost i od dijela medija pitanjem - prikriva li se istina? Istina se, naravno, teško može prikriti, iako se to u nizu slučajeva pokušava, pa spektakla žutila i crnila ne manjka. Primjerice, danima se nakon tragične prometne nesreće u kojoj je sudjelovao bivši ministar obrane Mario Banožić te u kojoj je život izgubio 40-godišnji Goran Šarić, nagađalo, iako još uvijek nije službeno objavljeno, je li Banožić imao alkohola u krvi. Pojedini mediji došli su u posjed preslike Banožićeva nalaza iz medicinsko-biokemijskog laboratorija vinkovačke Opće bolnice iz kojeg je vidljivo kako je u uzorku krvi, koji je iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema upućen na toksikologiju, ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi. Dakako, nisu mediji jedini krivi za inzistiranje oko istine, pa makar i neki od njih (medija) na napadan, "vampirski način", bilo je prilično šumova u komunikacijskom kanalu od nadležnih, napose Opće županijske bolnice u Vinkovcima i Županijskog državnog odvjetništva.

TEK ZAGRIJAVANJE...


Sve u svemu, već iz sporadično navedenih primjera jasno je da će mnoge važne teme u kampanji prije izbora uglavnom biti izostavljene. Primjerice, ekonomija opet neće biti (ili će biti minimalno) u prvom planu većine oporbenih stranaka, a neće puno zanimanja za ekonomske predizborne teme biti ni kod većine medija, slaže se većina političkih analitičara. No zato će "ekonomično" udaranje po vladajućima biti "model" koji će većina opozicije koristiti kako bi i na taj način privukla birače. Dokaze na dnevnoj bazi serviraju nam primjerice mostovac Miro Bulj i domovinac Penava, koji svojom retorikom pokazuju kako će desni spektar žestoko lupati po vlasti, čak i više nego oni s ljevice. Pritom, dakako, umjesto konkretnih programa većina stranaka zasad slaže partnerstva iz interesa. Most je već sklopio koaliciju s Hrvatskim suverenistima, odnosno otpadnicima od Domovinskog pokreta. Međutim, situacija s političkim preslagivanjima i više je nego složena, i na desnici i na ljevici, pa je zapravo taj predizborni kontekst još u fazi maglovitih pretpostavki i postavki.

Najjasnija je ipak pozicija HDZ-a, koji će na izbore samostalno, a čiji se predizborni program mogao iščitati i iz Plenkovićeva nastupa u Saboru tijekom podnošenja godišnjeg izvješća o radu Vlade. Tu se, naravno, premijer, objektivno gledajući, doista imao čime pohvaliti, što nisu mogli poreći ni najveći kritičari aktualne vlade.

Ukupno uzevši, kako se godina približava kraju, sve se u širem kontekstu doima poput nekakve jesenske predizborne sonate. Dirigenata je puno, disonantnih tonova još više, svi udaraju ritam za koji drže da je ispravan, premda se ne može poreći da razum u nekim slučajevima ipak nadvlada bezumlje. Drugim riječima, u atmosferi kriznih izazova, uspjeha i promašenih inicijativa, skupljanje jeftinih (ili skupih, kako se uzme) političkih (ili politikantskih) poena na svemu i svačemu prije izbora odvija se u sve bržem tempu. Hrvatski politički teatar apsurda postaje tako svojevrsna slika i prilika mentaliteta i identiteta (ma koliko to pretjerano zvučalo) koji prije svake, pa i iduće, superizborne godine poprima obilježja pripadajućeg društvenog fenomena posve sukladno s ovodobnim društvom spektakla.

Damir Gregorović
Jalovi pokušaji opoziva
Učestali neuspješni pokušaji opoziva ministara aktualne vlade od oporbe toliko su već postali bespredmetni da se novinari doista moraju potruditi izvući iz njih nešto iole zanimljivo, pisao je i književnik i novinar Igor Kokoruš, dodavši: “Problem koji oporba još nije shvatila, a vidljiv je iz aviona, jest to što im se pokušaji opoziva ministara baš svaki put vrate poput bumeranga pri svakom glasovanju. Naime, iz opoziva u opoziv sve je manje oporbenjaka spremnih da se na glasovanju pojavi u sabornici i makar na pola sata zagrije fotelje... Trend je savršeno jasan - kada oporba sljedeći put bude tražila opoziv nekog ministra, recimo ministrice turizma jer je bilo previše kišnih dana u kolovozu, u sabornici će biti 40 oporbenjaka. A onda, kada krene sezona gripe, pa nadrlja ministar zdravlja, bit će ih 30. Jedino je pitanje do kojega broja treba doći oporba da odustane od tih jalovih pokušaja i prestane zauzimati medijski prostor i trošiti naše vrijeme inicijativama koje im se redovito obijaju o glavu”, napisao je Kokoruš.

Plenković je pozvao da se prestane s obmanjivanjem javnosti i politiziranjem s temom afričke svinjske kuge koju neke stranke koriste kako bi bile politički vidljivije...

Hrvoje Zekanović (HDS) rekao je da iza cijele operacije takozvanog Stožera za obranu hrvatskog sela stoji Most optuživši ih da manipuliraju i lažu...

Možda ste propustili...

PUT IZ LABIRINTA: ANTE MIHALJEVIĆ, O MUŠKO-ŽENSKIM ODNOSIMA...

Muškarci se koriste riječima kao alatom, a žene kao kistom

TEMA TJEDNA: DVIJE GODINE UKRAJINSKE DRAME

Nikola Petrović: Situacija je nalik na prvi svjetski rat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana