Regija
OTVOREN U ULICI F. LISZTA

U Mađarskom će kulturnom centru raditi i dječji vrtić
Objavljeno 23. studenog, 2023.
Tu su i prostor za manifestacije i za središnju knjižnicu Mađara u RH, multimedijski sadržaji
BELI MANASTIR - U srijedu je u belomanastirskoj Ulici Franza Liszta otvoren Mađarski kulturni centar, u čijem su sklopu velika prostorija za manifestacije, prostor za knjižnicu i čitaonicu, multimedijski sadržaji te prostor za Dječji vrtić ‘‘U Lisztovoj‘‘, koji ima svoje područne odjele u Laslovu i Korođu.

Projekt izgradnje realiziran je iz budžeta vlade Mađarske, dok je za registraciju vrtića te program rada po A modelu suglasnost izdalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Vrtić je kapaciteta za 80 djece (od čega jedna jaslična skupina), a vrijednost je cijele investicije 4,5 milijuna eura

- Najvažnija poruka otvaranja Mađarskog kulturnog centra glasi da tamo gdje se grade vrtići i jaslice ima i budućnosti. To je poruka koja nije upućena samo mađarskoj zajednici u Hrvatskoj. Ona je šireg karaktera, jer sve ono što smo uspjeli napraviti za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj radimo i za hrvatsku zajednicu u Mađarskoj. Te dvije manjine ne samo da su poveznica dviju država već postaju i stup međusobne suradnje - istaknuo je saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik DZMH-a Robert Jankovics. Nastavio je kako će izgradnja Mađarskog kulturnog centra u Belom Manastiru te vrtića u Korođu i Laslovu dodatno podići samopouzdanje mađarske zajednice. Dodao je kako je dječji vrtić registriran prema zakonima RH, što znači da će se program odvijati na mađarskome, ali je propisan određeni broj sati i na hrvatskome jeziku.

- Naš je cilj da ovdje dolaze djeca koja govore oba jezika te da u vrtić djecu mogu upisivati roditelji koji dosad nisu imali mogućnost upisa djece u vrtiće u kojima se većinom govori na mađarskom. Sukladno kapacitetu, on nije samo za Beli Manastir, već za cijelu Baranju, što mađarska zajednica i traži - rekao je Jankovics. Vrtić će, nastavio je, rad početi nakon što pristignu sve preostale dozvole i suglasnosti, što očekuje do kraja siječnja iduće godine. U novom je objektu planirana i središnja knjižnica Mađara u RH, koja se zasad nalazi u prostorijama belomanastirske Gradske knjižnice.

- U tijeku su razgovori s predstavnicima Ministarstva kulture i medija. Očekujem pozitivan ishod, jer su u novom objektu primjereni uvjeti. Na taj način bi, rasterećenjem knjižnog fonda, pomogli i Gradskoj knjižnici Beli Manastir - podvukao je Jankovics.

Ivica Getto
Hes: Uskoro i Romski kulturni centar
Otvaranju Mađarskog kulturnog centra nazočni su bili, među ostalima, Janos Nagy, državni tajnik Ureda premijera Mađarske, Csaba Demcsak, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Janos Magdo, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vladimir Bilek, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, te zastupnice Dragana Jeckov i Ermina Lekaj Prljaskaj. Na još jednoj u nizu investicija na području Belog Manastira zahvalio je zamjenik gradonačelnika Goran Hes, naglasivši odličnu suradnju s manjinskim zajednicima. Najavio je i skorašnje otvorenje Romskog kulturnog centra.

Možda ste propustili...

GRAD U ZNAKU DANA ZALJUBLJENIH

Srca i slastice na trgu u valentinovskom štihu

OSNOVNA ŠKOLA „DAVORIN TRSTENJAK“ ČAĐAVICA

Učenici su istraživali prošlost svoga kraja

HERITAGE HOTELU GOSTI DALI 9,1

Kuriji Traveller Review Award

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana