Autoglas
VOLKSWAGEN

Druga generacija Craftera spremna za predstavljanje
Objavljeno 21. studenog, 2023.
Crafter - gospodarsko vozilo Volkswagena - uskoro će dobiti drugu generaciju

Crafter je jedno od najmodernijih gospodarskih vozila u svom segmentu. Do kraja prošle godine prodano je više od 354.000 vozila aktualne generacije. U novoj generaciji izgled cockpita potpuno je izmijenjen. Crafter je opremljen najnovijom generacijom infotainment sustava, a pretprodaja počinje u travnju 2024.- Nadogradili smo elektroničku arhitekturu Craftera radi integracije sljedeće generacije sustava infotainment, sustava potpore za vozača i praktičnih sustava u uspješan model. To znači da će Crafter i dalje biti najnaprednija serija modela gospodarskih vozila u svojoj klasi - rekao je Karsten Franz, voditelj tehničkog razvoja Volkswagen gospodarskih vozila. Definirajući detalj interijera modela Crafter 2024. sada je 10,3 inčni i opcijski 12,9 inčni infotainment zaslon nastao na najnovijoj modularnoj infotainment platformi (MIB). Zaslon je podijeljen na dvije trajno vidljive dodirne trake i početni zaslon.

Dizajn ručne kočnice i prekidača za automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa također je izmijenjen. Nova generacija bit će opremljena parkirnom kočnicom s elektroničkim upravljanjem čiji se prekidač nalazi između instrumenata i infotainment sustava. Ručica mjenjača sada je dizajnirana kao prekidač na stupu upravljača u stilu modela ID. Buzz. Vozila s ručnim mjenjačem zadržat će mjenjač na središnjoj konzoli.


Volkswagen gospodarska vozila znatno će proširiti ponudu sustava potpore za vozača. Informacijski sustav za mrtvi kut koji vozača upozorava na pješake i bicikliste ili vozače skutera koji se nalaze u mrtvom kutu bočno u odnosu prema Crafteru u gradskom prometu (0- 30 km/h). Također je novi i serijski sustavi za modele iznad 3,5 tona: informacijski sustav pri kretanju (obavještava vozača kada kreće nalaze li se pješaci ispred vozila) i aktivacija kočnice u slučaju vozila koje se približava pri skretanju (koči u slučaju vozila koje dolazi iz suprotnog smjera).

Crafter će ponovo biti dostupan s velikim brojem tipova karoserije. Ponuda se kreće od zatvorenih kombija do jednostrukih i dvostrukih kabina kao furgona i šasija te sandučara i kipera. Osim toga ponovno će biti dostupne različite klase mase (do 5500 kg brutomase vozila), dva međuosovinska razmaka (3,64 metra i 4,49 metara) i različite ukupne dužine (6,0 metara do 7,4 metra). Kao i dosad Volkswagen gospodarska vozila nudit će Crafter s četiri visine krova (od 2,4 metra do nešto ispod 3,0 metra).

Milan Bugarić
Učinkoviti motori jamac sigurnosti
Novi Crafter također će biti dostupan s pogonom na prednje, stražnje i sve kotače. Uz poznati 6-stupanjski ručni mjenjač i automatski 8-stupanjski mjenjač za modele s pogonom na prednje kotače i sve kotače, novi automatski 8-stupanjski mjenjač upotrebljavat će se za varijante sa pogonom na stražnje kotače. Učinkoviti četverocilindrični dizelski motori s turbopunjačem s velikim okretnim momentom ponovno će isporučivati 103 kW (140 KS), 120 kW (163 KS) i 130 kW (177 KS). Raspon mogućnosti registracije također je povećan - bilo kao lako ili teško vozilo. Na taj način Volkswagen gospodarska vozila mogu zadovoljiti beskrajan broj zahtjeva kupaca i karoserija.

Najčitanije iz rubrike