Regija
”KROK – KORAK KROZ KULTURU” UOSIO-A “VRETENAC”

Opremljena senzomotorička i taktilna čitaonica - riznica knjiga dostupna svoj djeci
Objavljeno 26. rujna, 2023.
SLATINA - U sklopu programa "KROK – Korak kroz kulturu", koji je započeo 1. listopada 2022. i završava do 1. listopada ove godine, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama "Vretenac" iz Slatine, kao nositelj projekta, ostvarila je uspješnu suradnju s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina pa su dvije institucije provodile pažljivo osmišljene aktivnosti usmjerene na omogućavanje kontinuiranog pristupa književnim djelima za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Program je imao za cilj razvoj vještina govora, jezičnog izražavanja, motorike i komunikacije, a sve će to biti lakše ostvarivati jer je knjižnica upravo zahvaljujući tom projektu dobila senzomotoričku i taktilnu čitaonicu opremljenu naprednom asistivnom tehnologijom i didaktičkom opremom.

– Ova čitaonica pružila je inovativne metode pristupa književnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Vrijednost projekta iznosila je 80.000 kuna, a održivost postignutih rezultata osigurana je kroz plansko promicanje i jačanje vidljivosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti književnosti – pojasnila je predsjednica udruge Patricija Karaman.

U sklopu programa napravljen je i stručni priručnik pod nazivom "Pristup književnim sadržajima za osobe s invaliditetom: primjeri dobre prakse programa KROK i Ministarstva kulture". Priručnik sadrži najuspješnije metode i sadržaje radionica provedenih u senzomotoričkoj i taktilnoj čitaonici, a dostupan je i na web-stranici Udruge Vretenac.

– Senzomotorička i taktilna čitaonica predstavlja ključnu komponentu projekta "KROK – Korak kroz kulturu" te ima iznimnu važnost u inkluziji djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Ovim putem, još jednom, pozivamo roditelje i djecu s poteškoćama u razvoju s područja Slatine i okolice da iskoriste ovu opremljenu čitaonicu, koja pruža inovativne metode pristupa književnosti i omogućava jedinstveno iskustvo u učenju i istraživanju svijeta knjiga. Ovaj je prostor stvoren s ciljem da svakom djetetu bude dostupna riznica književnosti, potičući time razvoj vještina i maštovitosti unutar poticajnog okruženja – kaže predsjednica Karaman.

Ona također ističe kako je "KROK – Korak kroz kulturu" pokazao da je suradnja između udruga i knjižnica ključna za uspostavljanje trajnih, održivih i kvalitetnih modela pristupa književnim djelima te kako je ovaj program značajan korak prema inkluzivnom društvu u kojem je svima omogućen jednaki pristup kulturnom nasljeđu. P.Ž.
Napravljen je i stručni priručnik pod nazivom “Pristup književnim sadržajima za osobe s invaliditetom”

Možda ste propustili...

POVUČEN REBALANS SLATINSKOG PRORAČUNA

Svi će klubovi raditi na novom rebalansu

U OPĆINI ANDRIJAŠEVCI POTPISANI UGOVORI

Četiri zakupca za 115 ha državnog zemljišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSIGURAO NOVAC ZA ISPLATU UMIROVLJENIČKE BOŽIĆNICE

Dijelu “penzića” božićnica 30 eura

2

U PROJEKTU PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKE I BIH

Dom “Sveta Ana” uredio je domske prostorije i stan za svoje punoljetne štićenike

3

RAVNATELJICA SNJEŽANA DUPAN LOVRIĆ:

Bez nužnih 67.000 eura DV Suncokret morat ćemo zatvoriti