Regija
PRI KRAJU PROVEDBA INTERVENCIJSKOG PLANA

Ostala obnova Umjetničke škole i skladišni kapaciteti
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Ukupna vrijednost Intervencijskog plana iznosila je više od 27 milijuna eura
BELI MANASTIR - Bliži se kraju provedba Intervencijskog plana grada Belog Manastira i Općine Darda.

Preostala su dva projekta - obnova Umjetničke škole i skladišni kapaciteti. Podsjetimo, Vlada RH je u ožujku 2014. usvojila Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti RH (2014. - 2020.), a u prosincu iste godine i Program provedbe spomenute Strategije. Sporazum o provedbi Intervencijskog plana pak potpisan je u Vukovaru 16. svibnja 2017., a ‘‘parafirali‘‘ su ga, između ostalih, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava… Ukupna planirana vrijednost iznosila je 207.179.000 kuna (27.497.379 eura).

- Razvojni prioriteti bili su uređenje Branjinog Vrha i Šećerane, javne funkcije Belog Manastira i Darde, obrazovanje, socijalna uključenost, pomoć poduzetnicima i pojedinačni projekti. Grad je u sklopu Intervencijskog plana uspješno proveo 11 infrastrukturnih projekata, dva soft projekta te projekt Izgradnje kapaciteta gradske uprave - objašnjavaju u belomanastirskoj gradskoj upravi, naglašavajući kako je kroz otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga MSP-a ukupne vrijednosti 5.000.000 kuna (663.614,04 eura) ugovoreno osam projekata, dok je u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga neprofitnih organizacija vrijednosti 8.004.263 kuna (1.062.348 eura) ugovoreno šest projekata.

- Što se ostalih projekata tiče, uređen je Dom u Branjinu Vrhu (približno milijun eura), izgrađena Kuća Baranjskog kulena (1,7 milijuna eura) te prometna infrastruktura u tom prigradskom naselju (18.000 eura). Nadalje, završen je projekt Gradski sportski park, ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura. Provođen je na dvije lokacije, na gradskim bazenima i gradskom stadionu. Radovi na lokaciji gradskih bazena završeni su 2020. godine, a u sklopu rekonstrukcije i izgradnje gradskog stadiona izgrađena je središnja zgrada s tribinama - prepričavaju, dodajući kako se nastavak izgradnje stadiona financira iz gradskog proračuna i drugih izvora. Kroz projekt Prometni centar Beli Manastir, čija je vrijednost približno dva milijuna eura, obnovljene su Ulice dr. Franje Tuđmana i Vladana Desnice. Uređenje naselja Šećerana obuhvatilo je izgradnju PEER centra (4,3 milijuna eura), pružni prijelaz u Šumarini te izgradnju skladišnih kapaciteta (1,6 milijuna eura). Približno 2,5 milijuna kuna (338.000 eura) utrošeno je u izgradnju kapaciteta gradske uprave (stručno usavršavanje zaposlenika, edukacija, informatička oprema, job shadowing i razmjena dobre prakse), dok se dio ‘‘priče‘‘ vezan uz obrazovanje odnosi na izgradnju prostora za produženi boravak učenika (442.630 eura) i uređenje prostora Umjetničke škole Beli Manastir (53.565 eura)… Izgrađeni su i ‘‘socijalni" stanovi, a bilo je još nekih sitnijih investicija. Važno je istaknuti kako se dio programa odnosi i na Općinu Darda, koja je osmislila projekte prometnog uređenja, kuća u romskom naselju, dovršetak gradnje kulturnog centra Roma…

Ivica Getto
ZA UMJETNIKE I PODUZETNIKE
Dva projekta koja nedostaju uoči završne konferencije provedbe Intervencijskog plana završetak je obnove Umjetničke škole i izgradnja skladišnih kapaciteta. U tijeku je uređenje prostora Umjetničke škole Beli Manastir. Vrijednost investicije je 53.565 eura, a završna konferencija planirana je za nekoliko dana. Uređenjem će biti osigurani prostorni preduvjeti za odvijanje nastave glazbe i plesa. U tijeku je i izgradnja skladišnih kapaciteta u belomanastirskoj Poslovnoj zoni. Investicija je vrijedna 1,7 milijuna eura. Realizacijom tog projekta riješen će biti problem manjka skladišnog prostora za belomanastirske poduzetnike. Planirani završetak projekta je 23. studenoga ove godine. Njegov sastavni dio je i izgradnja prometnica u dijelu Poslovne zone.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

2

SASTANAK RAVNATELJA ŠKOLE, POLICIJE I RODITELJA ŠKOLARACA

Kod škole i sportske dvorane parkirat će samo oni koji imaju ovjerenu parkirališnu iskaznicu

3

KREĆU ADVENTSKA DOGAĐANJA POD BOŽIĆNIM NEBOM

Na trgu doček Sv. Nikole,
otvorenje klizališta, roštilj