Mozaik
ŠTRAJK DUG 146 DANA

Holivudski scenaristi
postigli sporazum, no
glumci nisu ni počeli pregovore
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Trogodišnji bi ugovor povećao plaće i preostale isplate za streaming te uveo nova pravila za UI

Sindikat holivudskih scenarista postigao je preliminarni ugovor o radu s velikim studijima, te se očekuje da će tako prekinuti štrajk dug 146 dana koji je zaustavio većinu filmske i televizijske produkcije i kalifornijskoj ekonomiji prouzročio gubitke u milijardama dolara.Predloženi trogodišnji ugovor, koji bi još moralo ratificirati 11.500 članova sindikata, povećao bi plaće i preostale isplate za streaming emisije i nametnuo nova pravila o korištenju umjetne inteligencije, piše agencija dpa. Trogodišnji ugovor još mora odobriti čelništvo Američkog udruženja pisaca (WGA), kao i članovi sindikata, prije nego što stupi na snagu.

Udruženje WGA, koje zastupa 11.500 filmskih i televizijskih scenarista, opisalo je ugovor kao "izniman" s "velikim" dobitcima i zaštitom za pisce. Scenaristi su prekinuli rad 2. svibnja jer su pregovori zapeli na pitanju kompenzacija, minimalnog broja osoblja u sobama za pisce, korištenja umjetne inteligencije i nagrada scenaristima za popularne streaming emisije te drugom. Jedan je pisac na društvenim mrežama objavio sliku natpisa na kojem je jednostavno pisalo: "Kraj".

Jedini komentar Saveza filmskih i televizijskih producenata, trgovačke grupe koja predstavlja Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery i druge velike studije, došao je u kratkom priopćenju sa sindikatom. "WGA i AMPTP postigli su načelni sporazum", stoji u priopćenju BNA-a.

Prekidi rada ostavili su ozbiljne posljedice na kamermane, stolare, asistente produkcije i druge članove filmske ekipe, kao i na ugostitelje, cvjećare, dobavljače kostima i druge male poslovne subjekte koji podržavaju filmsku i TV produkciju. Očekuje se da će ekonomska šteta iznositi bar pet milijardi dolara u Kaliforniji i drugim američkim središtima za produkciju kao što su savezne države Novi Meksiko, Georgia i New York, prema procjeni ekonomista Milken Institutea, Kevina Klowdena. Scenaristi diljem Los Angelesa prosvjedovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci, organizirani pod SAG-AFTRA-om, također su stupili u štrajk sredinom srpnja, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao "vruće radno ljeto". SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca. H

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO ČAČINCI

Tradicija koja podno Papuka ponosno traje već 70 godina

POVUČENA NIZOZEMSKA VERZIJA KNJIGE O KRALJEVSKOJ OBITELJI “ENDGAME”

Otkriveno je tko je dao rasistički komentar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKA KINA STIGAO “JEANNE DU BARRY”, KOJI JE ODUŠEVIO CANNES

Hvaljeni film koji je oživio karijeru Johnnyja Deppa

2

ŠESTI PUT GLAZBENI NOVINARI BIRAJU NAJBOLJE

Dodjela Rock&Off nagrada u Tvornici kulture 2. veljače

3

SHANE MACGOWAN UMRO U 65. GODINI

Preminuo pjesnik i pijanac Poguesa, "jedan od najboljih autora stoljeća"