Mozaik
PRIGODOM DANA GRADA DONJEG MIHOLJCA

Hrvatski i mađarski orkestar darovali koncert za pamćenje
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Svirali su domaćini, Gradska limena glazba, i Panonski tamburaški orkestar iz Pečuha

U povodu obilježavanja Dana grada u kinodvorani Osvit u Donjem Miholjcu održan je prigodni koncert Gradske limene glazbe Donji Miholjac i Panonskog tamburaškog orkestra iz Pečuha.Gradska limena glazba, pod dirigentskom palicom prof. Darka Nikolića, izvela je raznovrstan koncertni program, koji se sastojao od evergrina, tradicijske glazbe i hitova svjetskih izvođača. Na izvrsnom repertoaru našla se legendarna pjesma Franka Sinatre "My Way", zatim "Yesterday", koju je skladao genijalni britanski rock-glazbenik Paul McCartney, ali i pjesma "Superstition" glazbenog velikana Stevieja Wondera.

Publika, među kojom je bio i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, gromoglasnim je pljeskom ispratila izvedbu klasika britanskog sastava Deep Purple "Smoke on the Water" i hit "Oye Como Va" legendarnog Carlosa Santane.

Publiku je oduševio i Panonski tamburaški orkestar iz Pečuha hrvatskim i mađarskim tradicijskim skladbama te klasičnom, popularnom zabavnom i tamburaškom glazbom. Na koncertu je publika slušala neke od najljepših skladbi Dmitrija Šostakovića, Johannesa Brahmsa i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Na programu su bile i skladbe Ivana Draženovića, umjetničkog voditelja i dirigenta Panonskog tamburaškog orkestra, kao i Jerryja Grcevicha, skladatelja i jednog od najboljih tamburaša u Sjedinjenim Američkim Državama, koji ima hrvatske korijene.

Pravu ljepotu i bogatstvo sviračkog umijeća publici je podario Zoltán Vízvári - solo prim tamburica, kao i Mato Balogh, koji je izveo skladbu "Tambura" Paje Kolarića za brač solo. Violinistica u orkestru Mira Zsivkovics publiku je razgalila i vokalnim interpretacijama popularnih pjesmi.

Panonski tamburaški orkestar pokrenut je prije tri godine. Riječ je o reprezentativnom tamburaškom orkestru talentiranih glazbenika iz južnog dijela Mađarske koji imaju hrvatske korijene. Skladbe koje orkestar izvodi transkripcije su majstora europske klasične glazbe, originalne skladbe napisane za tamburaški orkestar i autorske skladbe. Nastao je tijekom tamburaških kampova pod vodstvom Zoltána Vízvárija i Ivana Draženovića, koji su od osnutka oblikovali glazbeni izričaj orkestra.

- Na Zoltánov poziv prije desetak godina, pridružio sam se tamburaškim kampovima za djecu i mlade u Pečuhu. Svake godine kampovi su trajali tjedan dana, a ja sam gostovao kao predavač. Iz godine u godine sve više se napredovalo, a naš rad postao vidljiv i prepoznatljiv s više nastupa. Shvatili smo da bi valjalo osnovati tamburaški orkestar. Prvo je orkestar imao naziv Tamburaški orkestar Hrvata u Mađarskoj, a kako u njemu sviraju i mladi glazbenici Mađari, naziv smo promijenili u Panonski tamburaški orkestar. U orkestru sviraju glazbenici iz Pečuha, Mohača i Harkanja. Većina članova ima hrvatske korijene. Trenutno orkestar ima dvadeset članova - rekao nam je nakon koncerta Ivan Draženović, umjetnički voditelj Panonskog tamburaškog orkestra.

Radu i razvoju orkestra neizmjerno pridonosi Jerry Grcevich, primaš, skladatelj i aranžer iz Penssylvanije, na čiji su poziv održali koncerte u Los Angelesu i Las Vegasu.

- Koncerti su bili sjajno organizirani, a mi smo učinili sve da budu nezaboravni. Oduševili smo Hrvate u Americi – istaknuo je Draženović.

Panonski tamburaški orkestar iz Pečuha početkom rujna održao je koncert u sklopu najvećeg i najstarijeg festivala tamburaške glazbe u Hrvatskoj, na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi.

Umjetnički voditelj Ivan Draženović najavio je da Panonski tamburaški orkestar uvježbava repertoar za božićne koncerte koje će održati u Pečuhu, Mohaču i Valpovu.

Snježana Fridl
Izveli su i skladbe Ivana Draženovića, umjetničkog voditelja i dirigenta Panonskog tamburaškog orkestra

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana