Magazin
DAVOR FILIPOVIĆ MINISTAR GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA

Nijedna tvrtka nikad nije pobijedila državu
Objavljeno 23. rujna, 2023.

U nedavnom razgovoru za Media Servis ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović pojašnjavao je peti paket mjera pomoći protiv inflatornih pritisaka, dogovor s trgovcima o dodatnom snižavanju cijena više stotina proizvoda i kako će se sve to odraziti na inflaciju... Prenosimo dijelove tog intervjua:Što se tiče stranice Kretanje cijena, ministar tvrdi da se pokazala korisnom. Otkrio je i koliko je građana uopće posjećuje te hoće li je zadržati i dalje:

- Naravno da ćemo je zadržati. Ta stranica ima više od milijun posjeta. Mislim da stranica valja jer se može vidjeti tko podiže cijene i može se postaviti pitanje zašto. Je li bilo opravdano ili neopravdano? Zamislite koliko bi još podizali cijene da nije bilo te stranice! Neki od trgovačkih lanaca s kojima smo razgovarali o novom paketu izrazili su želju da se priključe toj stranici i da sami šalju cijene nama, a ne da ih popisuju popisivači - kazao je Filipović.

No neki su trgovci počeli s izjavama kako će sva ta pojeftinjenja kompenzirati poskupljenjem drugih proizvoda. Filipović na to kaže:

- Nije im u interesu. Nije nikome u interesu pad kupovne snage hrvatskih građana. Jer trgovci, štiteći hrvatske građane, snižavanjem cijena štite i sebe. Iz dijaloga koji sam vodio s trgovačkim lancima nisam dobio dojam da će netko izigravati naš dogovor i da će netko gledati kako podizati cijene nekih proizvoda.

No što je sa zaobilaženjem? Tko brani da se primjerice 100 grama neke namirnice pretvori u 120 grama i da se potom formira proizvoljna cijena? Što ako doista neki trgovci krenu u tom smjeru?

- Država uvijek ima alate kojima može reagirati i nikad nijedna tvrtka nije pobijedila državu, a mi ćemo učiniti sve da zaštitimo hrvatske građane. Nisam za nekakva zaoštravanja ili radikalne poteze, ali uvijek su sve opcije otvorene - odlučan je ministar.

Filipović je odgovorio i na pitanje zašto su podignuli prag za subvencioniranje struje, odnosno zašto omogućuju više struje po nižoj cijeni?

- Mi smo odlučili podignuti taj prag s 2500 na 3000 kilovata. Naime, Vlada subvencionira i cijenu plina, dolazi nam zima i imate dijelove Hrvatske gdje nema plina. Tu mislim na Dalmaciju. Prošle godine u ovo vrijeme slušali smo što su građani u Dalmaciji govorili, pa smo sada odlučili podignuti taj prag jer se zimi griju koristeći električnu energiju, pa da se i njima iziđe u susret te da se i njima pomogne.

Inače, u novom paketu neće biti subvencija za struju za velike gospodarstvenike, koji će plaćati tržišnu cijenu, no Filipović ponavlja, ako dođe do velikih poremećaja na tržištu, Vlada će opet biti spremna uskočiti... (Andrea Marić/MS)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TJEDNI OSVRT

Uzbuna! Njemačka je počela naplaćivati i zrak?

2

RAZGOVOR: DAVOR GJENERO

Pretkampanja pokazuje da se opozicija u protekle tri godine nije pripremila za izbore

3

PRIČA IZ PARKA PRIRODE: LONJSKO POLJE - MAGIJA RAVNOTEŽE...

Nema života bez močvare