Mozaik
NA KONFERENCIJI AGROROCKS 2023.

Najbolje ruralne fotografije 2023.
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Na konferenciji AgroRocks 2023. proglašeni su pobjednici RuralFoto - izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023., te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđa u Osijeku. Na izbor je nominirano više od 1200 fotografija sudionika iz Hrvatske, Srbije i BiH. Bio je to jedinstven fotonatječaj s potpuno javnom i transparentnom procedurom. Sve nominirane fotografije autori su postavljali na društvenu mrežu KLUB, a najbolje su, za svaku od četiri kategorije - proizvodnja, selo, životinje i priroda, izabrali sami, među sobom. Stručna komisija, koju su činili predstavnici medija, znanstvene zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacijskih stručnjaka, prethodno je odabrala deset najboljih fotografija u svakoj kategoriji.

U kategoriji #priroda pobjedu je odnijela fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca.

- Prostrane livade i polja možda su najljepši u proljeće. Tada priroda blista u različitim bojama, a obrađena polja svjedoče o marljivim poljoprivrednicima - riječi su kojima je fotografiju opisao Željko pri nominaciji. Zanimljivo je kako su #životinje odnijele prosječno najviše ocjene, gdje je najbolja fotografija ona siluete krda jelena u maglovitoj noći baranjskih šuma, koju je zabilježila Ankica Ursić Molnar iz Baranje. Vrlo mistična tona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer - rika jelena upravo je u tijeku. Ta je fotografija ostvarila najvišu ocjenu izbora - 7,71!

- Oduševljena sam, ovo je prvi put u životu da sam dobila novčanu nagradu za svoju fotografiju, a uložila sam više od sto tisuća kuna u opremu - kazala je Ankica Ursić Molnar.

U kategoriji #selo pobjedu je odnijela fotografija seoske idile, gdje se u brdskom krajoliku ispred tradicijskih drvenih kuća odmara mačka, a iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovjekov prijatelj, pas. Tu fotografiju potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora, u susjednoj BiH. I konačno, u kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju Milene Erceg iz Gradiške (BiH), koja se bavi proizvodnjom mlijeka, a fotografira iz hobija. T.K.
Možda ste propustili...

OTVORENO BOGATO KONCERTNO LJETO NA NAJLJEPŠOJ JADRANSKOJ POZORNICI

Dua Lipa nastupila u pulskoj Areni

IZ GLAZBENE RADIONICE TIHOMIRA IVANETIĆA I ROCKOKA

Nova pjesma “I tko je kriv”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana