Novosti
POJAČANA CIRKULACIJA “KRAKENA”

Kreće cijepljenje ažuriranim cjepivom protiv COVID-19
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Preporučuje se jedna doza, neovisno o tome je li se osoba prethodno cijepila

Početkom ovoga tjedna u Hrvatskoj je počelo cijepljenje ažuriranim cjepivom protiv COVID-19, najavili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, napomenuvši da se u jesen očekuje pojačan intenzitet cirkulacije virusa, što za osobe starije dobi i one s kroničnim bolestima čini zdravstveni rizik. Naime, u mnogim je zemljama Europske unije, te tako i u Hrvatskoj, krajem kolovoza i početkom rujna došlo do povećanja broja slučajeva zaraze COVID-om. Među identificiranim podvarijantama virusa najčešće su XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.Rizične skupine


Budući da je prošle godine i početkom ove cirkulacija omikron-varijante bila vrlo intenzivna, a nefarmaceutske mjere u zajednici bile su postupno popuštane i ukinute, u HZJZ-u smatraju malo vjerojatnim da je netko uspio izbjeći infekciju virusom SARS-CoV-2, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku bilo s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku.

Tijekom rujna i listopada Hrvatskoj se doprema varijantno mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, prozvanoj "kraken", za koju se očekuje da će dominirati ove jeseni i zime. Riječ je o ažuriranoj inačici cjepiva tvrtke BioNTech-Pfizer. Cjepivo Comirnaty XBB.1.5 - adapter već je treći put prilagođeno kako bi odgovaralo novim varijantama koronavirusa i odobreno je za odrasle i djecu stariju od šest mjeseci. Dostupna su i mRNA cjepiva temeljena na podvarijantama BA.4/5, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih podvarijanti. Dostupna su cjepiva za sve dobne skupine od šest mjeseci nadalje, a formulacija cjepiva koje se primjenjuje ovisi o dobi.

Preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom tog cjepiva, neovisno o tome je li se osoba prije cijepila ili je preboljela COVID te neovisno o tome kojom je vrstom cjepiva prethodno cijepljena.

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel kaže da se svim osobama koje pripadaju rizičnim skupinama preporučuje cijepljenje. "Uglavnom je dovoljno cijepljenje jednom dozom, prije svega osobama starijim od 65 godina, korisnicima domova za starije osobe i korisnicima institucija za njegu kroničnih bolesnika, kao i djelatnicima tih institucija. Preporučuje se i svim osobama, uključujući i one mlađe dobi, djecu, s kroničnim bolestima, posebice bolestima srca i pluća, naročito za djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s nekom urođenom manom. Također se preporučuje i za odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, prije svega sa šećernom bolesti, zatim kroničnim bolestima jetre i bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava. Cijepljenje se preporučuje i trudnicama i svim zdravstvenim djelatnicima i osoblju, posebno u jedinicama intenzivne skrbi te na odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima", kaže dr. Pem Novosel.

Stiže i gripa


Ako je pak osoba prije cijepljena ili preboljela COVID-19, jesenska doza cjepiva preporučuje se najmanje šest mjeseci nakon posljednje primljene doze cjepiva ili nakon preboljenja. Epidemiologinja HZJZ-a napominje kako se od početka studenoga nadalje mogu cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno, ako žele. U tom slučaju se također primjenjuje jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti već primijenjenog cjepiva, a razmak od posljednje doze cjepiva ili preboljenja do primjene jesenske doze preporučljivo je da bude minimalno 12 mjeseci. Ako cjepivo XBB.1.5 ne bude dostupno, moći će se cijepiti/docijepiti BA.4/5 cjepivom.

Također napominje da osim COVID-a već cirkuliraju i gripa i razne druge respiratorne i crijevne infekcije, zbog čega drži da bi osobe koje obole trebale ostati kod kuće. "Bilo bi bolje da takve osobe ne idu na zatvorena okupljanja, nego da se jave svom obiteljskom liječniku, koji će procijeniti je li potrebno testiranje. Ako je u blizini takve osobe neka imunokompromitirana osoba ili na liječenju kemoterapijom, takvu osobu treba dodatno zaštititi od dodira s bolesnima, poručuje Pem Novosel, dodajući kako uvijek u sezoni pojačanih infekcija smatra mudrim da ljudi nose maske u javnom prijevozu, osobito oni koji su osjetljivi, jer je ondje rizik od prijenosa virusa najveći.

Tomislav Prusina
5,36

milijuna doza cjepiva ukupno je utrošeno do sada u Hrvatskoj, a cijepljeno je 59,96 posto ukupnog stanovništva

UMRLO 14 OSOBA
U posljednjih sedam dana zabilježeno je 237 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutačno 373. U istom razdoblju je, prema službenim podatcima, preminulo 14 osoba. U samoizolaciji je trenutno 65 osoba. U posljednjih tjedan dana testirane su 2422 osobe, a oporavilo se 220 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su preminule 18.332 osobe.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana