Regija
PRVI ZADATAK: NAUČITI SVIRATI I SLUŠATI GLAZBU S EMOCIJOM

I u Vinkovcima glazbeni
centar Music Art Incubator
Objavljeno 20. rujna, 2023.
VINKOVCI - Osječka moderna glazbena škola Music Art Incubator uskoro otvara, nakon Osijeka i Valpova, svoj glazbeni centar i u Vinkovcima. Voditelj centra Mario Rakušić kaže kako će u njega polaznici dolaziti bez ikakvog stresa i pritiska zboga ispita i natjecanja.

- Ovdje nema kurikuluma, svi će svirati ono što žele i ono što vole, a najveći naglasak bit će na emociji sviranja. I to je glavna razlika između ove i klasične glazbene škole – pojašnjava Mario Rakušić, inače audioinženjer po struci, najpoznatiji kao član Tamburaškog sastava Sinovi ravnice, a specijalnost su mu klavijature. Polaznici će moći, dodaje, birati pop-repertoar, klasiku, rock i ostalo, a na tom putu usmjeravat će ih vrhunski mentori, njih devetero, s kojima će učiti i zabavljati se.

Nikolina Tomić vodit će klavir, Petra Marković pjevanje, Mario Rakušić sintisajzer, Vedrana Vrtarić i Manuela Molnar vodit će glazbene interaktivne radionice namijenjene djeci od 1,5 do 7 godina. Djeca će u tri grupe učiti svirati, pjevati te učiti o glazbi, a sve kroz igru, brojalice i slično. Vanja Živanović vodit će harmoniku, Franjo Šokić bubnjeve, Tomislav Livaja tradicionalne instrumente, a Hrvoje Bogović zadužen je za gitare – akustičnu, električnu i bas. Mentori će s polaznicima raditi u grupama sa po tri do šest ljudi, a svi termini bit će prema dogovoru.

- Imamo jako puno upita, posebno jer je ovako nešto prvi put u Vinkovcima, svima je nepoznato. Nismo htjeli puno informacija iznositi javno, nego smo organizirali Dane otvorenih vrata da svi dođu i vide prostore i instrumente, koji su uistinu na visokoj razini - kaže voditelj Rakušić dodajući kako su posebno oduševljeni stariji jer, kako kažu, žao im je što u njihovo vrijeme nije bilo ovako nečega.


Mario je odlučio krenuti ovim putem u svibnju prošle godine kada je mališanima iz vrtića svoga sina pomagao, na zamolbu odgojiteljica, u pripremama za završni koncert. Raditi s djecom u opuštenoj atmosferi svidjelo mu se, pa je odlučio više se posvetiti radu s njima, a to je i načelo kojim se vode u vinkovačkom Centru MAI.

Najvažnije je, napominje, da djeca dolaze bez ikakvog pritiska, da se dođu zabavljati, svirati i uživati u glazbi, da ju zavole na onaj istinski i pravi način, da dolaze i tužni i sretni, da razviju emociju prema glazbi jer "kad stanu riječi, dolazi glazba".

Podsjetimo, Slaven Batorek, jedan od najboljih glazbenih pedagoga u Hrvatskoj, prije tri godine u Osijeku je otvorio glazbeni centar Music Art Incubator, prije dvije godine centar je zaživio u Valpovu, a od 1. listopada bit će i u Vinkovcima. Miroslav Flego
Dio u prizemlju, dio na drugom katu
Prostorije centra su u Ljudevita Gaja 18, dio je u prizemlju, a dio na drugom katu.

- Gore smo smjestili sintisajzer, klavir, pjevanje, gitare i tradicionalne instrumente, dok su u prizemlju bubnjevi, harmonike i dječje radionice. Nezgodno je da se mališani penju, ali i da polaznici harmonike “tegle” ovaj instrument do drugog kata, budući da je najlakši 10 kilograma – pojašnjava Mario Rakušić dodajući kako su svi složni u mišljenju kako će MAI zasigurno obogatiti vinkovačku kulturno-glazbenu scenu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSIGURAO NOVAC ZA ISPLATU UMIROVLJENIČKE BOŽIĆNICE

Dijelu “penzića” božićnica 30 eura

2

U PROJEKTU PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKE I BIH

Dom “Sveta Ana” uredio je domske prostorije i stan za svoje punoljetne štićenike

3

RAVNATELJICA SNJEŽANA DUPAN LOVRIĆ:

Bez nužnih 67.000 eura DV Suncokret morat ćemo zatvoriti