Autoglas
STARI SJAJ : IZLOŽBA OLDTIMERA U VINKOVCIMA

Ove ljepotane voze iz užitka, treba ih čuvati
Objavljeno 19. rujna, 2023.
U gradu na Bosutu se moglo uživati u izloženih 20-ak primjeraka oldtimera, a najstariji je bio dobrodržeći Peugeot iz 1929. godine

Vinkovački Oldtimer klub "Stari sjaj", koji okuplja ljubitelje starodobnih vozila, automobila i motora iz vinkovačkog kraja, priredio je, kao i prijašnjih godina, pretposljednjeg dana 58. Vinkovačkih jeseni, izložbu gdje su ponosni vlasnici starih, uglancanih i u voznom stanju, automobila i motocikala, pa čak i onih s prikolicom, kao u ratnim filmovima, izložili svoje ljepotane.Peugeot najstariji


Omogućili su tako zaljubljenici u stara vozila svojim sugrađanima i njihovim gostima i vožnju u ovim vozilima središtem grada, što je bio poseban doživljaj jer tko danas ima priliku provozati se, primjerice, automobilom proizvedenim 20-ih godina prošlog stoljeća. Zbog ograničenosti prostorom, rujanska izložba klupskog je karaktera za razliku od svibanjskog Rallyja, kada ugoste i 150 zaljubljenika u stara vozila.

U gradu na Bosutu tako se sunčane subote oko podne moglo uživati u izložbenih dvadesetak primjeraka, među kojima je uvjerljivo najstarije ispravno registrirano vozilo, automobil Peugeot iz 1929. godine do nekih "youngtimera" koji su tek prešli tridesetu.

- Organizirali smo sad već tradicionalnu vožnju za građane pa tko je izrazio želju provozati se, mogao je to učiniti u našim kolonama kao i do sada. Posljednjih nekoliko godina sve nam se više pridružuju mladi koji skupljaju i restauriraju vozila, trude se na sve moguće načine. Brzine im nisu velike. Vozimo ih iz užitka jer treba ih čuvati - rekao je predsjednik kluba Tomislav Buntić dodajući kako posebnu zahvalu na praćenju i podršci upućuju Gradu Vinkovcima, a njihov trud uvijek poticajno nagrade i građani velikim zanimanjem za sve aktivnosti "Starog sjaja", posebice za vožnju u automobilima koje nije moguće sresti u svakodnevnom prometovanju na cesti.

Blago u garaži


Inače, kako se može pronaći na njihovim internetskim stranicama, Oldtimer klub "Stari sjaj" Vinkovci osnovan je 5. ožujka 2011. godine, a glavni razlog osnivanja kluba je okupljanje zaljubljenika i kolekcionara starodobnih vozila, kao i očuvanje tehničke baštine na području Vukovarsko- srijemske županije. Prvi i jedini je klub takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji i djeluje kao neprofitna organizacija.

Klub okuplja 50-ak članova iz raznih dijelova županije i u vrlom kratkom vremenu je započeo s organizacijom i radom. Članovi kluba posjeduju vrlo zanimljivu kolekciju starodobnih automobila i motocikala. Mnogi zanimljivi primjerci, pa čak stariji i od 70 godina, još su u garažama i čeka se njihova skora obnova.

U travnju 2012. “Stari sjaj” postao je 30. članica Hrvatskog oldtimer saveza, koji je član međunarodne udruge očuvanja starodobnih vozila “FIVA”, a koja propisuje pravilnik o kategorizaciji i vrednovanju starodobnih vozila i nalaže stroga pravila očuvanja tehničkih tvorevina.

Miroslav Flego
GOSPODA U GODINAMA
Nema tog vlasnika oldtimera koji ne voli sa strašću odgovarati na sva pitanja zainteresiranih. Tako je bilo i u Vinkovcima, pa su pali savjeti o brizi za metalnog ljubimca te što treba učiniti da još puno godina ostane na cesti. Kako kažu, oldimeri su gospoda u godinama, kojima brzina nije prioritet, iako bi pojedini primjerci na cesti itekako mogli parirati modernim automobilima. Treba se prema oldimeru odnositi s poštovanjem, i onda ti on to vrati jedinstvenim iskustvom vožnje na otvorenoj cesti.