Regija
ZAHVALJUJUĆI DODATNIM PRIHODIMA

Cijena odvoza smeća
u Županji nije povećana
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Za svaku tonu odloženog otpada Vinkovčani, Otočani i Iločani Čistoći Županja i Gradu plaćaju ukupno 84 eura plus PDV
ŽUPANJANa gradskom odlagalištu u Županji privremeno se deponira i dio komunalnog otpada iz Vinkovaca, Otoka i Iloka. Četveromjesečni ugovor sklopljen s Čistoćom Županja, koji je istekao 1. rujna, produžen je za još dva mjeseca. Navedeni su se gradovi našli u problemu nakon što je odlagalište Petrovačka dola u Vukovaru, gdje su dosadašnjih godina odvozili smeće, zbog nedostatka kapaciteta od 1. svibnja nastavilo primati samo otpad s vukovarskog područja. Morali su hitno pronaći rješenje jer je briga oko zbrinjavanja komunalnog otpada na svom području zakonska obveza gradova i općina. Uz Petrovačku dolu, jedino odlagalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Stara ciglana u Županji i Županjcima svakodnevno pristižu upiti lokalnih jedinica koji muku muče s tim problemom.Privremeno su primili dio otpada iz grada Vinkovaca i Otoka i otpad iz Iloka, a to su, kaže Klanac, količine koje županjsko odlagalište može bez problema podnijeti. Napominje da se prije svega vodi računa o osiguranju dostatnih kapaciteta za vlastite potrebe do otvaranja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak u Antunovcu, i to je, naglašava, prioritet. Sve se količine odloženog otpada prijavljuju resornom ministarstvu, uz redoviti monitoring odlagališta. U prva četiri mjeseca ove godine odlagano je u prosjeku 427 tona mjesečno, a od svibnja do rujna, otkada je počeo pristizati i otpad iz navedenih gradova koji su Županjci u konačnici i bili dužni primiti jer imaju raspoloživog kapaciteta, prosjek je približno 1300 tona.

Na temelju rješenja resornog ministarstva Čistoća Županja ima dozvolu koliko smeća može odložiti i dopuštene količine neće biti prekoračene. I gradonačelnik Damir Juzbašić već nam je ranije kazao da se odgovorno pristupa u donošenju svake odluke, sve se radi planski i prema dogovoru. Poručio je da građani ne moraju brinuti i da županjsko odlagalište neće biti zatrpano smećem iz drugih gradova i općina.

Do kraja listopada trebala bi stići građevinska dozvola za proširenje gradskog odlagališta izgradnjom novih ploha za odlaganje neopasnog otpada. U taj će projekt Grad Županja ući s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će ga u najvećem dijelu i finanicrati, a osigurat će daljnje zbrinjavanje otpada. Koliko će postojeća dinamika potrajati ovisi o Gradu Vukovaru koji čeka građevinsku dozvolu za proširenje kapaciteta svoga odlagališta, a tada će mu se dio korisnika i vratiti.

Regionalni centar u Antunovcu u fazi je izrade studijske i projektno-tehničke dokumentacije za prijavu projekta na EU financiranje.

Obuhvaća Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, a predviđa izgradnju pretovarnih stanica u Starim Jankovcima, Đakovu, Belišću, Našicama, Županji i Belom Manastiru.

Marija Lešić Omerović
CIJENA ODVOZA MEĐU NAJNIŽIMA U RH
Za svaku tonu odloženog otpada koji privremeno zbrinjava Čistoća Županja naplaćuje 70 eura, a dodatnih 20 posto toga iznosa korisnici plaćaju Gradu Županji kao naknadu za korištenje odlagališta, što je ukupno 84 eura plus PDV. “Dodatni prihodi omogućuju nam da zadržimo postojeću cijenu odvoza otpada koju plaćaju Županjci, a ona je među najnižima u Hrvatskoj - 4,11 fiksni i 0,60 eura varijabilni dio. Ti su nam prihodi osjetno ublažili povećanje troškova s kojima smo suočeni i rast cijene odvoza otpada bio bi neminovan”, zaključuje Klanac.

Možda ste propustili...

HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA “HERCEG STJEPAN” POŽEGA

Donacija za još bolju skrb o djeci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana