Mozaik
ZAJEDNIŠTVO VLADA VINKOVCIMA

Svečano otvorene 58. Vinkovačke jeseni
Objavljeno 15. rujna, 2023.

Glazbeno-scenskom priredbom "Dva sjaja dukata" u Vinkovcima su u petak svečano otvorene 58. Vinkovačke jeseni koje je otvorenima proglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitajući na bogatstvu koje hrvatskom narodu gotovo već šest desetljeća daje ta manifestacija tradicijske kulture.

"Kultura, tradicija i običaji čine nas ono što jesmo, Hrvati i Slavonci. Vinkovačke jeseni traju desetak dana i vidjevši program i brojne goste i tisuće ljudi koji će posjetiti različite manifstacije, mogu vam od srca čestitati kao i na bogatstvu koje hrvatskom narodu daju Vinkovačke jeseni, Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija", rekao je premijer Andrej Plenković proglasivši 58. Vinkovačke jeseni otvorenima.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić u govoru je ukazao na zajedništvo koje, kako je kazao, vlada Vinkovcima u vrijeme Vinkovačkih jeseni.

"Ovogodišnja tema su dukati, a oni simboliziraju sigurnost i čvrstinu, a možda i ponajbolje slavonskog čovjeka koji se nije dao brojnim problemima, a nisu ni dukati", kazao je gradonačelnik Bosančić.

Na svečanosti su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao i ministri Mario Banožić, Davor Filipović i Marin Piletić, župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

Priču o životu u Slavoniji kakva je nekada bio, redatelja i scenariste Marka Sabljakovića, na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića uz glumca Gradskog kazališta Joze Ivakića Vinkovci Vladimira Andrića, kroz scenski nastup, ispričali su članovi dramskih sekcija vukovarsko-srijemskih kulturno-umjetničkih društava odjeveni u tradicijsko ruho vinkovačkog tipa s područa Rokovaca i Andrijaševaca te Nuštra, dok je tekst prilagođen izumrloj šokačkoj ekavici.

Nastupili su i članovi folklornih skupina, tamburaški sastavi te solisti dok su zastavu Vinkovačkih jeseni na jarbol podigli članovi Povijesnog i športskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni koje su započele 8. rujna, završavaju u nedjelju, trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folkora koja započinje u subotu.

Posljednjeg dana manifestacije odražat će se i središnja priredba, Svečani mimohod sudionika 58. Vinkovačkim jeseni u kojem će ulicama i trgovima grada proći članovi 70-tak kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i dijaspore koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Zbog epidemiološke situacije uslijed afričke svinjske kuge, iz svečanog mimohoda izostat će konjske zaprege kojih je predviđeno za sudjelovanje bilo tridesetak uz 50-tak konjanika.

(Hina)

Možda ste propustili...

EKIPA FILMA “260 DANA” SE OD UTORKA NALAZI U OSIJEKU

Assante snima scene u Kazamatu

LP REIZDANJE ALBUMA “AKO ZORA NE SVANE”

U prodaji najbolje Kićino tamburaško izdanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana