Osijek
CERTIFICIRANI PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA

Jamstvo da su sve proizveli sami, žuljevitim rukama
Objavljeno 15. rujna, 2023.
89 proizvođača dobilo jamstva i nagrade da im je hrana domaća, s polja oko Osijeka

Jamstvo da je sve što nude na osječkim tržnicama domaće i proizvedeno u poljima oko Osijeka, a i kod domaćih proizvođača iz drugih dijelova Osječko-baranjske županije, uručeno je poljoprivrednicima na glavnoj osječkoj tržnici na Gajevu trgu uz male darove. Na prostoru koji će se, kako je upravo najavio osječki gradonačelnik Ivan Radić, rekonstruirati u dogledno vrijeme, zakupnika klupa je tristotinjak, a certifikate i oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka" dobilo je 89 proizvođača s tržnica u okviru projekta pod nazivom "Certificiranje seljačkih tržnica".Kako su mnogi još na poljima i na svojim gospodarstvima bili jučer u poslu, certifikate će naknadno preuzeti i ponosno ih istaknuti na svojim štandovima na vidljivom mjestu da budu jasni putokazi prema onima koji i proizvode i prodaju svoju robu. Ovogodišnja dodjela 15. je zaredom, a dodjelu certifikata i oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka" provodi Tržnica d.o.o. Osijek, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica i Gradom Osijekom.

- Certifikati su to o zajamčenom podrijetlu poljoprivrednih proizvoda s gospodarstava koja svoju djelatnost - proizvodnju poljoprivrednih proizvoda obavljaju na području Slavonije i Baranje i te proizvode prodaju na javnim tržnicama na malo u gradu Osijeku - istaknula je Ivana Davidović, direktorica gradske tvrtke Tržnica d.o.o. Osijek.

- Ovako nagrađujemo i certificiramo naše OPG-ovce kao jamstvo da su sve proizveli na vlastitoj zemlji i svojim žuljevitim vrijednim rukama, i to plasiraju upravo na tržnicama u gradu. Njihov je broj iznimno velik, a mi na taj način doista želimo očuvati tradiciju kupovanja na našim tržnicama te uz to dati podršku njihovoj proizvodnji i promovirati ih i omogućiti dostupnost potrošačima. Ove godine nagradili smo OPG Jagoda Šaravanja besplatnom klupom za sezonu 2023. - 2024. jer je to zakupnica koja od 1982. prodaje na našim klupama. Zahvaljujem svim našim vrijednim OPG-ovcima sa željom da nastave s radom i suradnjom s nama. Certifikati su za voće, povrće, mlijeko, sir i med - kazala je Davidović.

Sanda Pašuld, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose, čestitala je svima. "Čast mi je sudjelovati na ovoj dodjeli, ujedno zahvaljujem Ivani Davidović na vrijednom radu i trudu u čuvanju tradicije, sada već petnaestogodišnje, u poticanju malih poljoprivrednih proizvođača s našeg područja. Evaluacija i certificiranje poljoprivrednih proizvoda naših lokalnih proizvođača zapravo je dokaz da Grad Osijek kao osnivač Tržnice d.o.o. snažno potiče proizvodnju i prodaju domaće, svježe i lokalne hrane te tako našim sugrađanima osigurava zdravu prehranu već na ovoj neposrednoj prodajnoj razini na osječkim tržnicama. Zahvaljujem svim proizvođačima i svima koji su sudjelovali u ovom označavanju prestižnih proizvoda", poručila je Sanda Pašuld.

Darko Pejić
ORIGINALI SU SAMO KUPUS I GLAS
Sezona je pripreme zimnice, a time i nezaobilazno kiseljenja kupus. Kako prepoznati pravi čepinski kupus doznali smo od Zlatka Arambašića. Jer, kaže on, svatko piše uz cijenu da je kupus čepinski, ali nije tako. “Kod mene jedinog možete vidjeti da je kupus baš iz Čepina jer jedino kod mene postoji napisana moja adresa, a koja druga nego najprimjerenija “kralju” među svim kupusima - Kralja Zvonimira 325, Čepin. Kraljevska je to adresa za povrće koje je, znaju domaćice, najpodatnije za pripremu sarmi, listovi su toliko nježni i meki da se jednostavno dadu smotati”, priča nam Zlako, veselo dodajući kako se jedino nama od novinara dao slikati, jer znade da je, kao i njegov kupus, Glas Slavonije jedini ovdašnji proizvod - domaći i originalan.

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA NA PRAVNOM FAKULTETU

Skup o demokraciji i vladavini prava

NA DRUGOM PFK-U 17 TISUĆA POSJETITELJA

Veseli veliki broj djece i mladih

NA PROSTORU DONJOGRADSKE TRŽNICE I PARKA

DVD Donji grad otvara svoja vrata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana