Objavljeno 15. rujna, 2023.
Trećina proteina u 500 jela dolazit će iz povrća, a jedno od jela s potpisom bit će domaća zelena leća sa skyrom
Dok se Francuska polako odvikava od svoje tradicionalne opsjednutosti mesom, vrhunski kuhari zaduženi za prehranu sportaša na Olimpijskim igrama 2024. stavljaju naglasak na više vegetarijanski pristup.
Kuhar s Michelinovom zvjezdicom Akrame Benallal u svojim restoranima poslužuje mnogo odrezaka, hamburgera i drugog mesa, ali njegovo glavno jelo za Igre bit će muesli s kvinojom. On je jedan od tri nagrađivana kuhara koja će nadgledati francusku hranu za 15.000 sportaša u olimpijskom selu sljedećeg ljeta. Alexandre Mazzia, bivši profesionalni košarkaš, nudi recepte bazirane na slanutku, grašku i dimljenoj cikli te dimljenoj ribi s blitvom. Oni surađuju s prehrambenom grupom Sodexo Live!, koja upravlja restoranima i ključni joj je cilj smanjenje ugljičnog otiska i korištenje manje životinjskih proteina. Trećina proteina u 500 jela dolazit će iz povrća, a jedno od jela s potpisom bit će zelena leća iz pariške regije sa skyrom (vrstom jogurta), korijandrom i kukuruznim uljem. Francuzi prosječno pojedu 113 kilograma mesa godišnje - više od većine europskih zemalja. Mesa će u olimpijskom selu još uvijek biti napretek. Ali samo povrće ne može zadovoljiti sve potrebe vrhunskih svjetskih sportaša, rekla je Helene Defrance, nutricionistica koja je u povjerenstvu sportaša za 2024. Mahunarke mogu biti teško probavljive i ne iskorištavaju svi biljne proteine učinkovito, rekla je.
H