Autoglas
30. ZAREDOM

Osijek Street Race Show: Adrenalinsko natjecanje iznova je položilo ispit
Objavljeno 12. rujna, 2023.
Još jednom je u Osijeku bila krema utrka ubrzanja. Sve je više vozača iz drugih zemalja, što utrkama daje dodatni plus

Na Osijek Street Race Showu poklopilo se lijepo vrijeme i rekordan broj, više od 300, natjecatelja. Jubilarno natjecanje, 30. zaredom, u organizaciji Autokluba Slavonija, održano je na pisti Sportsko-poslovne zračne luke Čepin. Treninzi i prijave počeli su već u subotnje rano jutro, a neki su se prijavili i dan prije, u petak.Konačno Konopek


Početak je bio s kavalifikacijama PRO klase, nakon toga i SR te motoklase. Poslijepodne, oba dana, i u subotu i nedjelju, počela su natjecanja. Natiskalo se oko piste zračne luke nekoliko tisuća posjetitelja željnih adrenalina i pogleda na cestovne monstrume, i one složene isključivo za utrke, i one koji se svakodnevno koriste na javnim cestama. I imalo se štošta vidjeti.


Što se tiče natjecatelja, oni su došli odasvud. Uz domaćine iz Osijeka, vozači su pristigli iz svih hrvatskih krajeva, a, po običaju, pojavilo se nekoliko desetaka vozača iz susjednih zemalja, Srbije te Bosne i Hercegovine, ali i iz Rumunjske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Njemačke, a pojavila se i ekipa iz Poljske. Već po prijavama može se primijetiti kako Osijek Street Race Show pomiče organizacijske granice, i nadati se je kako će sljedeće godine biti još više natjecatelja, a samim time i publike, koja se, kao i natjecatelji, vrlo rado vraća u Osijek.


Što se tiče rezultata, oni su bili dobri. Iako je bilo najave da će se juriti brže od osam sekundi, to se ipak nije dogodilo. Među Street Race zajednicom s osmijehom se širila informacija da je Dario Konopek sa svojim Audijem konačno bio prvi, i to s rezultatom 8,6 sekundi. Konopek je, inače, posljednja dva Street Racea imao manjih kvarova na Audiju, no sada je prošao stazom bez "kašljucanja", pa je prvo mjesto bilo osigurano. Nema sumnje da će se motor dorađivati, pa će i Osijek doživjeti vožnju ispod osam sekundi.

Entuzijazam


Na svoje su došli i motociklisti, koji su vozili "svatko protiv svakoga", a pobjednik je onaj tko ima najbrže vrijeme. Nije bilo ispadanja, kao kod automobila.


Gotovo svi posjetitelji su se, hodajući do tribine ili pozicije uz ogradu, zaustavljali među boksovima razgledajući cestovne jureće zvijeri. A moglo se vidjeti uistinu svega. Fascinira ta ljubav prema Street Raceu, jer mnogi vozači sami, uz pomoć prijatelja, slažu automobile za utrke. Bilo je tu golfova jedinica i drugih starih vozila, kojima je ostala samo ojačana karoserija, a motor je sasvim druga priča, umjesto 70 - i više od 500 konjskih snaga!

Natjecanjem je bio zadovoljan i organizator, AK Slavonija, jer je time obilježio 15 godina postojanja. Sezona je praktično pri kraju, ostalo je još samo drift natjecanje u Zagrebu i Street Race utrka u Mostaru. Slijedi kratak odmor, a onda priprema za novu sezonu i dva natjecanja u Osijeku.

Milan Bugarić
Vanderhall Carmel
Svaki Street Race donosi nam neko posebno vozilo, a jedno je takvo iz Njemačke dovezao Osječanin Dalibor Đuričić. Riječ je o Vanderhallu, trokotaču iz Sjedinjenih Američkih Država koji je inkarnacija nekadašnji trkaćih modela, s početka 20. stoljeća. Već sam zvuk prilikom pritiska papučice gasa izaziva pozornost, a to čudo može lako jurnuti i više od 200 kilometara na sat. I sami smo imali prilike sjesti i okušati se u vožnji Vanderhalla, pa ćemo o tome pisati u idućem broju Autoglasa.